Michelle Obama: Biden će okončati podjelu koju je stvorio Trump. On je ‘pogrešan predsjednik’

ilustracija/pixabay

Bivša prva dama Michelle Obama rekla je na otvaranju virtualne konvencije Demokratske stranke u ponedjeljak da je Donald Trump “pogrešan predsjednik” za SAD i pozvala je Amerikance da izaberu Joea Bidena na izborima u studenome kako bi okončali kaos koji je stvorilo Trumpovo predsjedništvo.

“Dopustite mi da budem iskrena i jasna koliko mogu. Donald Trump je pogrešan predsjednik za našu zemlju. Imao je više nego dovoljno vremena da dokaže da može raditi taj posao”, kazala je ona.

Podsjetivši da “mrzi politiku”, bivša čikaška odvjetnica rekla je da očekuje da njezinu poruku neće čuti svi: “Živimo u zemlji duboko podijeljenoj, a ja sam crna žena koja govori na demokratskoj konvenciji “.

Obama je rekla da je odgovor Bidenov postojan i empatičan pristup problemima i pozvala je birače da učine sve što je potrebno kako bi osigurali da Trump ne pobijedi.

“Kad god u ovoj Bijeloj kući potražimo vodstvo ili utjehu ili bilo što nalik na postojanost, umjesto toga dobijemo kaos, podjelu i potpuni nedostatak empatije”, rekla je Obama.

“…Ako mislite da stvari ne mogu biti gore, vjerujte mi, mogu i bit će ako ne napravimo promjenu na ovim izborima. Ako imamo bilo kakvu nadu da ćemo okončati ovaj kaos, moramo glasati za Joea Bidena kao da nam o tome ovise životi.”

“Joe nije savršen. I on bi vam to prvi rekao. Ali nema savršenog kandidata, nema savršenog predsjednika. Njegova sposobnost učenja i rasta, nalazimo u tome takvu poniznost i zrelosti za kojom toliko mnogo nas trenutačno žudi. Jer je Joe Biden čitav svoj život služio ovoj naciji, a da pritom nije izgubio iz vida tko je; ali više od toga, nikad nije izgubio iz vida tko smo svi mi”, istaknula je ona u u svom govoru nabijenom emocijama.

Obama, čiji je suprug Barack Obama bio predsjednik dok je Biden bio potpredsjednik od 2009. do 2017., predvodila je niz govornika, među kojima su bili i neki Trumpovi republikanci.

Bivši suparnik Bernie Sanders i istaknuti republikanac John Kasich rekli su da je Bidenov postojan pristup problemima potreban za sučeljavanje s pandemijom koronavirusa, ekonomskim problemima i rasnom nepravdom.

“Joe Biden će okončati mržnu i podjelu koju je stvorio Trump. On će zaustaviti demonizaciju imigranata, štićenje bijelih nacionalista…. i ružne napade na žene”, rekao je Sanders, američki senator i glavni Bidenov protukandidat na predizborima za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Kasich, bivši guverner Ohioa i Trumpov kritičar, nazvao je svoje protivljenje Trumpu patriotskom dužnošću i rekao je da se zemlja nalazi na raskršću. Njega je Trump porazio na republikanskim predizborima 2016.

Stojeći doslovno na raskršću na cesti, Kasich je rekao da je Biden “čovjek koji nam može pomoći da vidimo ljudskost jedni u drugima”.

Biden će u utorak biti službeno biti nominiran za demokratskog izazivača Trumpa na izborima 3. studenoga. Bidenov govor o prihvaćanju kandidature u četvrtak zaključit će četverodnevnu virtualnu konvenciju.

Komentari