Mađari i Hrvati uz pomoć branitelja 152 dana branili su Laslovo od snažne velikosrpske agresije

U sjećanje na 28 godina od pada obrane i okupacije Laslova kod Osijeka, koje su 1991. od srpske agresije zajednički branili Hrvati i Mađari, u Parku hrvatskih branitelja u nedjelju su položeni vijenci i upaljene svijeće, a ministar Medved rekao je da se u Laslovu dokazuje zajedništvo hrvatskog i mađarskog naroda.

“Laslovo je mjesto u kojemu se dokazuje zajedništvo hrvatskog i mađarskog naroda”, naglasio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Dodao je kako se s današnjeg obilježavanja javnosti upućuje snažna poruka o međusobnom suživotu i uvažavanju.

Najteži mjesec mađarske nacionalne manjine

Saborski zastupnik Jankovics rekao je kako je studeni 1991. godine bio najteži mjesec mađarske nacionalne manjine koja je zabilježila velike ljudske žrtve.

Selo Laslovo, koje je oko 18 kilometara južno od Osijeka, na relaciji Osijek-Vinkovci, tijekom 152 dana nevjerojatnog otpora velikosrpskoj agresiji u jesen 1991., dalo je vremena južnoj obrani Osijeka da zaustavi agresore u ovom dijelu Hrvatske, podsjetio je. Saborski zastupnik Jankovics kazao je da je u istočnoj Slavoniji za vrijeme Domovinskog rata poginulo 180 pripadnika mađarske nacionalne manjine.

Ratni zapovjednik obrane Laslova, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Ladislav Kočiš prisjetivši se tih dana rekao je da su nakon pada susjednog Ernestinova 20. studenoga 1991. ostali u okruženju, te su nakon četiri dana otpora pod okriljem noći uspješno izvršili proboj prema Osijeku.

Poginulo 48 branitelja

U obrani Laslova poginulo je 48 hrvatskih branitelja. Kod Spomen obilježja vijence su položila izaslanstva brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Ministarstva branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vojske, Osječko-baranjske županije i susjednih općina.

Svoj doprinos obilježavanju je po osmi put dala Inicijativa hrvatsko-mađarskog  prijateljstva Budimpešta-Zagreb mimohodom od susjednog sela Korođa do Laslova. Član Inicijative Frano Čirko rekao je kako su došli iz raznih dijelova Hrvatske i Mađarske  jer je Laslovo simbol zajedništva Hrvata i Mađara, pišu Vijesti.hr.

Komentari