Lovre de Grisogono o digitalizaciji: Definitivno jako kasnimo, treba pristupiti promišljeno

Pred izbore svi je političari vole spominjati, ministri obožavaju sazivati novinske konferencije kako bi se pohvalili da su oko nje nešto napravili, a kako sa svim tako i s digitalizacijom kaskamo za drugim zemljama desetljećima.

O tome što točno znači digitalizacija, a što naši političari i birokrati misle da jest za Terapiju govorio je direktor britanske IT tvrtke i doktor znanosti Lovre de Grisogono.

“Čak i kad počnemo nešto, zapnemo. Dobro je pitanje zašto je stalo. Definitivno jako kasnimo. Globalni odgovor je da treba težiti digitalizaciji, ali treba pristupiti promišljeno”, rekao je.

Kao primjere navodi Sloveniju, gdje je uknjižba na nekretninu potpuno digitalizirana te dobro funkcionira, “oni jesu uzeli šprance austrijskog modela, ali su ih prilagodili”, te Estoniju koja je 1994. godine osmislila strategiju koju već 26 godina vodi i implementira.



Na pitanje ima li načina da bolje zaštitimo osobne podatke rekao je da postoji nekoliko jednostavnih savjeta kao što je redovito mijenjanje lozinki, zaključavanje kućnog interneta.

“Nemam uopće običaj spajati se na otvorene mreže, možda pušem na hladno, ali bolje spriječiti nego liječiti. Često se događa krađa podataka, treba biti oprezan”.

Dodaje da bi se većina stručnjaka složila da ne postoji stopostotna sigurnost, ali ne treba stvarati strah.

Komentirao je i aferu sa stranicom ‘Cijepi se’.

“Mislim da to nije tako jednostavno i svima bi trebalo biti jasno da je to toliko trivijalno onda bi se moglo napraviti bez problema. Nisam ni u jednom trenutku čuo da je itko detaljno objasnio što bi ta platforma trebala napraviti. Neki drugi iz IT domene navode da je to preplaćeno i da se to moglo napraviti jeftinije, moguće je”, zaključuje.

 

Komentari