Kristijan Sedak: Ovo je bilo najžešće političko sučeljavanje u hrvatskom medijskom prostoru

U 19 sati na RTL-u počelo je prvo i jedino sučeljavanje između Andreja Plenkovića i Mire Kovača, protukandidata na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Sučeljavanje je vodila Damira Gregoret a trebalo je trajati samo 30 minuta.

Kristijan Sedak, komunikacijski stručnjak i nastavnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te predavač na Govorničkoj akademiji Demosten za portal Otvoreno.hr komentirao je sučeljavanje dvojice kandidata.

Ono što Sedaka zanima zašto je sučeljavanje organizirala privatna nacionalna televizija, a ne stranačka. “Siguran sam da je ovo bilo gledano, ali nije bilo ugodno. Očito je nepoštivanje strukture i pravila debate”, kaže naš sugovornik i dodaje kako voditeljica Damira Gregoret nije dorasla sučeljavanju i tvrđim retoričkim formama.



“Na žalost nema autoritet da prekine predsjednika Vlade, a time ni drugog gosta. Gledatelji se još uvijek pitaju čemu je služili odbrojavanje vremena na ekranima”, kaže nam Sedak.

Dodaje kako smo zahvaljujući sučeljavanju ipak na trenutak zaboravili na korona probleme.

HDZ nema tradiciju kompetitivnih unutarstranačkih izbora

“Političke debate su zanimljive publici jer se svode na sukob, izvlačenje prljavog rublja. Večerašnje sučeljavanje izgledalo je kao da smo gledali sučeljavanje protukandidata za premijersko mjesto iz dvije različite političke stranke”.

Objašnjava kako važnost ovog sučeljavanja leži i u važnosti ovih izbora, kako s obzirom na budući smjer najveće stranke pa time moguće i Vlade, tako i s obzirom da HDZ nema veliku tradiciju kompetitivnih unutarstranačkih izbora.

Franjo Tuđman gotovo nije imao protukandidate, Jadranka Kosor dovedena je za ruku, a osim izbora poznatih po prijeporima: PašalićSanader 2002., neizvjesni unutrastranački izbori su bili 2012. kad na sučeljavanja nisu došli najveći favoriti. Tomislav Karamarko 2016. i Andrej Plenković mjesec dana poslije nisu imali protukandidata”.

No, smatra kako je ovo bilo najžešće političko sučeljavanje u hrvatskom medijskom prostoru.

“Tu se po etiketiranje suparnika, upadanju u riječi vidi da postoji žešća konkurencija. A i publici je zanimljiviji politički sukob unutar HDZ-a, nego međustranački”, kaže naš sugovornik.

Dodaje i kako vjeruje da je ovo članovima HDZ-a bilo dovoljno borbeno i imponirajuće jer priželjkuju čvrstog vođu.

“Moramo znati da se u HDZ-u ne bira samo bolji kandidat, nego i kandidat koji će pobijediti na parlamentarnim izborima”, kaže Sedak.

Plenković pretjerao s porukama, Kovač nije ostajao dužan

“Andrej Plenković izgleda umorno što je i razumljivo ako uzmemo u obzir kakvim se poslom ovih dana bavi. Najjači argument kojim je poentirao je kad je predbacio suparničkoj skupini kako danas kritiziraju odluke koje su osobno podržali dizanjem ruku na stranačkim tijelima i u Saboru”, kaže naš sugovornik.

Smatra i da je Plenković pretjerao s porukama u kojima je sebe stavljao u prvi plan.

“Nije pristojna ni prijetnja upućena protukandidatu. (‘Ako ga ne zaustavite ja, onda ću ja.’) No Kovač mu nije ostao dužan i, pomalo kavanski, inzistira i po šest puta postavlja isto pitanje”.

No svjedno je, smatra Sedak, Plenković izdominirao i nad Mirom Kovačem i nad Damirom Gregoret.

“Miro Kovač iako mu je ovo jedan od boljih javnih nastupa, ostavlja dojam da ga je puno lakše isprovocirati. I neverbalno izgleda nervozan. Mnogo je motiviraniji od protukandidata. Žestoko je napadao, što je dobar argument članovima HDZ-a.”

Naš sugovornik smatra i kako obojica o koalicijskim partnerima ne govore u lijepom kontekstu.

“Žao mi je što niti jedan nije spomenuo suradnju s Milanom Bandićem“, kaže.

Dodaje i kako je Damira Gregoret postavila legitimna i očekivana pitanja, ali misli kako priprema nije bila vidljiva u izvedbi.

“Vrlo je nepristojno reagirala na kraju emisije kad je oba gosta uvrijedila riječima: ‘HDZ-u će trebati sreća nakon ovoga danas’.”

Ovi izbori bi mogli biti kraj Kovačeve političke karijere

Na pitanje tko je pobjednik debate i tko bi mogao pobjediti u nedjelju na izborima Sedak kaže kako bi bilo šokantno da Miro Kovač pobijedi.

“U nezavidnoj je poziciji jer, povijesno gledano, teško je pobijediti predsjednika Vlade, nekoga tko je na poziciji moći i vlasti. Ako ne poluči bar ozbiljan rezultat i ne priprijeti brojem glasova Andreju Plenkoviću, ovi će izbori obilježiti i kraj njegove političke karijere. Naravno, to isto vrijedi i za protukandidata”.

Kristijan Sedak, komunikacijski stručnjak s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i predavač na Govorničkoj akademiji Demosten i dodaje kako u debati članovi HDZ-a nisu čuli ništa novo.

“Ne vjerujem da će ona previše utjecati na izbornu odluku”

(Ovakve slične analize rade se u sklopu predavanja na Govorničkoj akademiji Demosten koja počinju 28. ožujka 2020.)

Komentari