Kovač o stanju u zdravstvu: Taj problem star je koliko i Hrvatska, zadržali smo zdravstvo u starom sustavu kad smo radili privatizaciju

Dejan Kovač i Marijan Opačak

Kažu da mu nije drago ime Ante, a ni Josip, no s ekonomistom i bivšim predsjedničkim kandidatom Dejanom Kovačem voditelj emisije Terapija powered by Dnevno.hr Marijan Opačak neće pričati o imenima i davnim političkim eskurzijama, već samo o svakodnevnim problemima.

Kovač je komentirao dug bolnica i ljekarni, koji sada iznosi 6,5 milijardi kuna, prema veledrogerijema istaknuvši kako je bitno napraviti reviziju ugovora.

“Neke cijene lijekova su precijenjene i to se vidi na dugu. Svaki mjesec u bruto iznosu od plaća izdvajamo za zdravstvo, i onda se dogodi da nema lijekova ili potrebne terapije”.

Zagovara veliki broj modela privatizacije jer onda neće doći, kako objašnjava, čovjek po političkoj vezi u bolnice. “Ja sam za postepenu liberalizaciju posebnih dijelova”.



Dodaje kako je taj problem star koliko i Hrvatska, 30 godina. “Mi smo zadržali zdravstvo u starom sustavu kad smo radili privatizaciju, a smanjila se i kvaliteta zdravstvenih usluga”.

Za stanje u javnoj upravi govori kako nemamo kompenzacijski menadžment, potrebno je restrukturiranje da se valorizira učinak. Drugo model je outsource i privatizacija, a to se može, kako dodaje, uz digitalizaciju.

Komentirao je i stanje u pravosuđu, odnosno rješavanje stečajnih i predstečajnih postupaka te naglasio kako je prosjek u Hrvatskoj jedna ili dvije godine, odnosno rješavanje je tri puta duže.

“Firme propadaju, gubi se elan za za poduzetništvom ako se dugo čeka. Moramo im omogućiti restrukturiranje, ljudi moraju pokušati u poduzetništvu. Kod nas je najgore to što se poduzetnika koji radi pošteno i propadne stavi na stup srama. Na stup srama trebalo bi staviti ljude protiv kojih se vodi neki kazneni postupak”, zaključuje.

 

Komentari