Korona u Koloni, a Stožer u službi HDZ-a

Nekoliko puta bio sam u Vukovaru o obljetnici krvavog zauzimanja grada i četničkog zuluma koji je uslijedio nakon. Emocije su uvijek pomiješane, golema tuga osjeća se cijelo vrijeme, upućeni kažu da svaka kuća kraj koje se prolazi ima svoju žrtvu.

Posvuda gore svijeće, ispred kapija, na prozorima, pored krajputaša. S druge strane, silna kolona kreće se prema Memorijalnom groblju, iznova svake godine prebirući u sjećanjima sve one koji su izgubili živote. To ispunja nekim ponosom i zadovoljstvom što narod ipak nije zaboravio. A onda se HDZ pobrine da se u pomiješane emocije tuge i ponosa dodatno uvuče gađenje.

HDZ-ov Stožer za specijalne zadatke

Dobro, ne izravno HDZ, ali svakako Stožer civilne zaštite, koji je zapravo HDZ-ov Stožer za specijalne zadatke. Ovogodišnja Kolona sjećanja održava se u jeku pandemije koja ne posustaje unatoč Plenkovićevom odlučnom hvastanju kako je pobijedio koronu. Naravno, pobjeda je došla pred izbore, ali sada je zajedno sa zlom oporbom priredila kontraudar koji će oni, Vlada i HDZ sa satelitima, potjerati u ropotarnicu povijesti. Kako? Pa kršenjem vlastitih mjera.

Naime, Stožer je odlučio prekršiti vlastitu mjeru zabrane okupljanja više od 50 osoba i to na način da ta mjera ne vrijedi za državne blagdane. Naravno, zbog Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Jer, da je Stožer dosljedno provodio mjere, Kolone ove godine ne bi bilo. A to si ipak HDZ ne može dopustiti jer poznato je da je domoljubni zanos važniji od zdravlja, a HDZ važniji od države. Pa se mogu kršiti i vlastiti propisi barem jednakom žestinom kao što se krade.



Vladajuća stožerna stranka, jedina stranka na optuženičkoj klupi za korupciju, tako nam je po tko zna koji put bacila pijesak u lice i pljunula na sve žrtve koje hineći obilježava. Jer što bi se dogodilo da su mjere ostale na snazi i da je Kolona bila u skladu s epidemiološkom situacijom, sa 50-ero djece poginulih branitelja koji bi položili vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju?

Što bi se dogodilo da se organiziralo okupljanje do 50 ljudi u svakom hrvatskom gradu u isto vrijeme i napravila virtualna Kolona koja bi vukovarskoj žrtvi odala dužni pijetet? Dogodilo bi se to da HDZ ne bi imao političku pozornicu i mogućnost da se Plenković pohvali “kako smo mi napravili da je Dan sjećanja neradni dan”. Neradni dan? Osim što je ta odluka da 18.11. bude neradan dan duboko pogrešna jer ne radi se o blagdanu, radi se o komemoraciji koja se ne može slaviti, Plenkovićevo medijsko nadvikivanje kako je on omogućio neradni dan zapravo sažima sav jad i čemer njegove vladavine.

Korona odmara blagdanima

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara na neradni dan može svesti samo netko tko tu žrtvu ne razumije. Ta žrtva traži i odgovornost prema živima, u ovom slučaju u pridržavanju mjera koje su propisane od istog tog Stožera. Ili, ako mjere ne moraju vrijediti za blagdane, onda je legitimno pitanje zašto vrijede ostalim danima? Korona odmara blagdanima? Da je bilo tako, ne bi hadezeovske subnorovsko-braniteljske interesne udruge i zajednice mogle napadati političke čelnike drugih stranaka za manjak hrabrosti 1991. što je trebalo poslužiti kao topnička priprema pred vukovarsku tužnu obljetnicu za dokazivanje HDZ-ove pravovjernosti na Tuđmanovom putu povijesnog kiča.

U svojoj stupidnosti nisu jezik pregrizli promislivši gdje je bio njihov Veliki vođa i za koji pravac je on kupio kartu. Ali on je bio samo anemičan, to se ne računa. Vrlo dobro je primijetio i Predsjednik Republike: kako to da je otvaranje vukovarskog vodotornja bilo ograničeno za javnost zbog epidemiološke situacije, a Kolona u kojoj će biti tisuće bit će dozvoljena?

Stožer je najvrijedniji propagandni stroj HDZ-a i bez njega vladajući ne bi bili vidljivi. Ovom odlukom dokazao je kako im ništa nije sveto i kako neće prezati ni pred čim kako bi ostvarili svoje političke ciljeve. Samo, netko bi im trebao reći da igranje s ljudskim zdravljem i osobnim slobodama ne može biti politički cilj. To je uzurpacija demokracije i manipulacija masama. Za to se vukovarski branitelji sigurno nisu borili.

Komentari