KOLINDA, PETIR I SEVER ZA ZABRANU RADA NEDJELJOM Sever se pozvao i na Vatikanske ugovore

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je podržala inicijativu za zabranu rada nedjeljom.

Predsjednica je primila predstavnike “Hrvatskoga saveza za nedjelju”, bivšu zastupnicu u Europarlamentu Marijanu Petir, predsjednika Franjevačkog instituta za kulturu mira i Hrvatskoga saveza za nedjelju Fra Božu Vuletu, predsjednika Hrvatskog nezavisnog sindikata Krešimira Severa i predsjednicu Sindikata trgovine SSSH Zlaticu Štulić.

Okupljeni su istaknuli štetne posljedice rada nedjeljom koje su, prema njihovim riječima, veće od ekonomske koristi.

Neradna nedjelja u Austriji i u Švicarskoj

Fra Bože Vuleta tvrdi da je Hrvatski savez za nedjelju svojim istraživanjima i stručnim nacionalnim i međunarodnim skupovima utvrdio višestruko štetne posljedice rada nedjeljom, ne samo za radnike u trgovinama i njihove obitelji nego i za širu društvenu zajednicu te demografsko stanje u Hrvatskoj.



Zlatica Štulić istaknula je kako nije potrebno da trgovine rade od 0 do 24 sata svih 365 dana u godini te spomenula kako je primjerice u Austriji nedjelja neradna, a trgovine mogu raditi 72 sata tjedno, za razliku od trgovina u Hrvatskoj koje mogu raditi čak 168 sati tjedno.

Društvena šteta takvog rada puno je veća od ekonomske koristi, jer prije svega se narušava zdravlje radnika, tvrdi Štulić.

Krešimir Sever je podsjetio na činjenicu kako je Republika Hrvatska 1996. sklopila Ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom Stolicom koji u čl. 9. nabraja neradne dane, a nedjelja se nalazi na prvom mjestu.

Istaknuo je kako je u Švicarskoj, koja tri puta više zarađuje od turizma, nedjelja isto tako neradna.

Dio trgovaca je to prihvatio zato što im nedostaje radne snage, tvrdi Sever.

Petir: 80% građan podržava zabranu

Marijana Petir smatra da je kako je nedjelja dan za obitelj, što su kao najčešći razlog za uvođenje slobodne nedjelje navodili hrvatski građani u istraživanju kojega je provela u veljači 2019. kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. Prema tom istraživanju, više od 80% hrvatskih građana zalaže se za uvođenje neradne nedjelje.

Petir se pozvala i istraživanje provedeno 2018. godine koje je pokazalo da 50% zaposlenih u Hrvatskoj radi prekovremeno, a najveći problem uočen je upravo u sektoru trgovine, gdje većinu zaposlenih čine žene koje rade neprekinuto i po nekoliko tjedana bez dana odmora za minimalnu plaću.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, navodi se u priopćenju, podržala inicijativu, ističući da je ona važna za poticanje zajedništva i podizanje blagostanja hrvatskih obitelji, sveukupnog zdravlja radnika i opću društvenu dobrobit. Međutim, istaknula je potrebu konstruktivnog dijaloga poslodavaca, sindikata i Vlade RH.

Komentari