Jedan mali virus otkriva partijske parazite, a Plenkoviću se to sve manje sviđa

Premijer Andrej Plenković šokiran je što se napada HDZ-ov ravnatelj splitskog Doma zdravlja za starije i nemoćne u kojem je zbog ulaska korone sinoć hitno evakuirano 49 štićenika.

Primjerom poučeni navikli smo da predsjednik HDZ-a brani nemoguće. Branio je svih 14 ministara koje je smijenio do trena kad to više nije moglo biti obranjivo. No, u situaciji neviđene zdravstvene krize braniti čovjeka koji više dana nije prijavio da štićenici splitskog Doma imaju temperaturu i simptome zaraze u trenutku kad su svi domovi umirovljenika u Hrvatskoj dobili jasne upute o djelovanju je blago rečeno političko samoubojstvo.

Dakle, čovjek kojeg je očito uhljebio Splitsko-dalmatinski HDZ kojem već godinama kadrovski drma Ante Sanader kojeg je nedavno upravo Plenković imenovao političkim tajnikom, a HDZ potpredsjednikom Sabora, u svojim izvješćima ministarstvu nije naveo da itko od korisnika doma ima simptome dok situacija nije eskalirala.

No, Plenković, razumljivo ne da na svoju stranku. Premijer je odbio i samu primisao da je Škaričić dobio posao jer je ima iskaznicu HDZ. “Naravno da ne. Ja do jučer nisam ni znao tko je ravnatelj toga Doma. Ako je neki problem u staračkom domu, onda je ravnatelj što – član političke stranke, i to vladajuće. E to tako neće ići, takvu logiku nećemo prihvatiti u niti jednom trenutku.”, rekao je Plenković.



No to je logika koja se sama po sebi nameće nakon što diplomiranog arheologa, koji je izgubio više izbora u Omišu samo šest mjeseci nakon što je izgubio fotelju bez natječaja smjestiš u fotelju ravnatelja javne ustanove.

No evo tko je osoba koju Plenković štiti.

‘Jedan autobus, eto koliko mi je falilo, tek jedan autobus’

Ivan Škaričić bio je Omiški gradonačelnik. No 2. lipnja 2013. godine, omišani su odlučili da ga više ne žele. ‘Jedan autobus, eto koliko mi je falilo, tek jedan autobus’, govorio je onda po Omišu. Naime Škaričić je fotelju gradonačelnika izgubio tek za 40 ak glasova. Iako je HDZ zadržao uvjerljivu većinu u gradskom vijeću, Škaričić je odlučio kako to nije dovoljno. Naime nije se zadovoljio time da sa svojom većinom u gradskom vijeću vodi grad, te je svom nasljedniku minirao proračun za 2014. godinu i izazvao izvanredne izbore. No s obzirom na opću nepopularnost, ali i ugodnu fotelju ravnatelja Doma umirovljenika za gradonačelnika je predložio svog dugogodišnjeg zamjenika Miju Mimicu.

Na tim izborima, ovaj HDZ-ovski politički mastermind jedva je dobio 30 posto, a izgubio je većinu u gradskom vijeću. Škaričić je naravno za gubitak izbora okrivio medije, koga će drugog, a onda dao ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Iako se očekivalo kako će to biti njegov posljednji politički tango, nakon godinu dana kadrovskog uništavanja omiškog HDZ opet postaje predsjednik to ogranka i opet izlazi na izbore i opet gubi.

Osim što je kako se vidi politički nesposoban, Škaričić je na splitskom županijskom sudu proglašen krivim za zlouporabu položaja. Osuđen je na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine s obavezom da nadoknadi štetu od 80 tisuća kuna. No to HDZ-ovcima naravno ne smeta. Bez obzira na ‘sitne presude’ za kaznena djela partijski vojnik uvijek može ostati u fotelji javne ustanove. Partiji te sitne činjenice ne smetaju, jer cijeli HDZ djeluje po maksimi stranka te prati imamo velike planove s tobom.

Sad su oči uperene u sve ‘škaričiće’

No u svakom zlu ima neko dobro, tako i u ovoj pandemiji. Naime kao nikad prije jedan mali, mali virus gura reforme koje stari paraziti nisu mogli. Sad su svima oči uperene u razne ‘škaričiće’ rasute po javnim ustanovama. Svi oni kojima je stranka unatoč konstantnom praćenju nije uspjela osigurati načelničku, saborsku ili neku drugu fotelju pa su ih ubacili u razne javne ustanove sad su na iglama, jer nikad ne znaš kad će svjetlo medija pasti i na njih.

Komentari