Je li Tomaševićev ‘građanski odgoj’ već davno pripremljen u jednoj od njegovih udruga?

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i splitski gradonačelnik Ivica Puljak proučili su kako je pet dana prije početka školske godine premalo za pripremu i uvođenje građanskog odgoja u škole.

No, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je uvođenje građanskog odgoja. Je li to zato što je predmet već davno pripremljen u jednoj od njegovih političkih udruga?

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako neće uvoditi građanski odgoj u škole zbog premalo preostalog vremenea do početka nastave.

“Zbog kratkog vremena od kada upravljamo gradom nije bilo moguće kvalitetno pripremiti ovako važan projekt, a o budućim koracima ćemo razgovarati s našim partnerima”, rekao je Puljak za portal Index.hr.



Da je pet dana do početka školske godine prekratak rok za uvođenje novog predmeta rekao je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naglasivši i kako se građanski odgoj već provodi kroz više predmeta, a definiran je još 2019. godine.

“Pet je dana do školske godine. No, ja ne vidim poseban razlog za uvođenje ovakvog pristupa građanskog odgoja kad ga već proučavamo kroz druge predmete. U Zagrebu je dobar dio škola zatražio skraćenje nastavnog sata na 40 minuta obrazlažući to poštivanjem epidemioloških mjera”, objasnio je Fuchs.

“Osobno podržavam građanski odgoj, nemam ništa protiv toga, no kako će se inicijativa Grada završiti, ne znam. Treba naći i osobe koje će taj predmet podučavati. Objektivno, ne bi bilo realno ove godine”, dodao je.

No, Tomaševićev građanski odgoj možda je već dulje vrijeme pripreman kuhinji njegovog “Instituta” ili u ostalim radikalno-lijevim ideološkim udrugama koje su povezane s akterima političke platforme Možemo!.

Stoga ne bi čudilo da je građanski odgoj u ovom slučaju paravan za nametanje ideologije u obrazovanju. Nametanje protutržišnih ekonomskih modela pod krinkom ekološkog “održivog razvoja” ili rodne ideologije pod krinkom “seksualnog odgoja” samo su neki od mogućih primjera.

Da je riječ o mogućem korištenju “građanskog odgoja” kao paravana za nametanje ideologije u obrazovanju, upozorio je i profesor sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta te zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica.

“Nije dugo trebalo da krenu s nametanjem svoje ideologije u škole. Od početka govorim da je ovo prioritet za radikalnu ekipu okupljenu oko Tomislava Tomaševića. Znaju da odrasli teško prihvaćaju rodnu teoriju pa idu kroz školstvo. Savjetujem roditeljima da dobro paze što će se događati u zagrebačkim školama!”, napisao je Bartulica na Facebooku.

Komentari