Instagram najavio nove opcije za sigurnost korisnika

Kompanija je naglasak stavila na opciju odmora od korištenja mreže, a najavili su i opciju roditeljskih kontrola.
Instagram je trenutačno u fazi kontrole štete izazvane objavom brojnih internih dokumenata i svjedočenjem zviždačice Haugen koja je optužila kompaniju da stavlja profit ispred sigurnosti korisnika.

Zbog toga će ovih dana prvi čovjek tvrtke Adam Mosseri morati odgovarati pred odborom američkog Kongresa, a baš uoči tog svjedočenja Instagram je predstavio neke nove opcije koje bi trebale pomoći tinejdžerima te njihovim roditeljima omogućiti veću kontrolu i nadzor aktivnosti na toj mreži.

O opciji Take a break već smo pisali, a Mosseri je sada najavio kako ona sada postaje dostupna korisnicima na određenim tržištima – u SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji itd. Najkasnije s početkom sljedeće godine ta bi opcija trebala biti dostupna svima, piše Zimo.hr.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će i hoće li uopće ona imati utjecaj na vrijeme koje se provodi na Instagramu. Putem te opcije korisnici će dobiti obavijest da bi se trebali odmoriti od skrolanja po toj mreži – obavijest mogu dobiti nakon 10, 20 ili 30 minuta, ovisno o njihovim postavkama unutar aplikacije.



Još jedna opcija koja bi trebala pomoći tinejdžerima u njihovom sigurnijem korištenju te mreže su roditeljske kontrole. Roditelji će je na Instagramu moći koristiti od ožujka sljedeće godine i putem nje moći će odrediti koliko vremena njihova djeca mogu provesti koristeći tu platformu.

Također, moći će postaviti vremenska ograničenja i dobiti obavijest ako njihovo dijete nekog blokira na mreži.

Ove opcije, naglasio je Mosseri, razvijaju se već neko vrijeme, no znakovito je da su ih najavili i predstavili tek nakon spomenutih skandala i istupa zviždačice. Informacije koje su posljednjih mjeseci objavljene pokazale su kako Instagram negativno djeluje na tinejdžere, a pogotovo djevojčice, na njihovo mentalno zdravlje, sliku o sebi i svom tijelu pa utječe i na razmišljanje o samoubojstvu.

Komentari