I Plenkovićeva Vlada pokazala je srednji prst. Ali poreznim obveznicima

Po izjavi Miroslava Škore oko pobačaja u javnom prostoru diglo se taman dovoljno prašine zbog koje nismo uspjeli vidjeti ili procesuirati donesene odluke Vlade na jednoj od njenih posljednjih sjednica. A na toj sjednici Vlada je cijelom narodu pokazala srednji prst. Neki bi rekli ne samo prst već i ‘bosanski grb’.

Naime u posljednjim danima mandata HDZ-ova Vlada u svojoj velikoj mudrosti odlučila je usred jedne od najvećih kriza ikad koje su pogodile globalno gospodarstvo iskazati spremnost za uključivanja u proces izdavanja državnih jamstava za Brodotrogir Cruise, Uljanik Brodogradnju 1856 i MKM Yachts. Iskazivanje spremnosti je lijepi način na koji političari, birokrati, uhljebi i lobisti kažu kako će premjestiti naš novac, novac poreznih obveznika, iz državnog proračuna u tvrtke od kojih su neke jedni od najvećih gubitaša ikad.

“Signal koji danas šaljemo je signal opredijeljenosti da hrvatska brodogradnja funkcionira i dalje (…), te želimo na zdravim osnovama podržati i dalje brodogradnju na hrvatskoj obali”, rekao je premijer Andrej Plenković. Taj signal je porezne obveznike koštao najmanje 150 milijuna eura, odnosno 1 milijardu i koju stotinu milijuna kuna. Za ovu Titanic vladu prava sitnica. Naime, nedavno je objavljeno da Croatia Airlines očekuje od države pomoć od 700 milijuna kuna za tvrtku s manje od 1000 zaposlenih, a koliko milijuna i milijardi će Vlada ulupati u HŽ i HAC ne želimo ni mislit.

I nije ovaj festival demokracije koji je ovog puta osim ustaša, partizana sa sobom donio i rasprava o abortusu, maternici, pičkama i prstima, u koji se uz estradnjake i borce za ljudska prava kojih nema nigdje kad ih treba, uključila i bivša predsjednica, donedavna predana katolkinja sakrio samo tu vijest.



Nema ustaša i partizana, ali ima prstiju, pi..i i bosanskih grbova

Dapače, sad kad raspravljamo o dužini prstiju nema ni rasprava o tome kako političari misle zakrpati proračunske rupe koje nas očekuju na jesen. Gdje ćemo namaknuti milijarde koje trebamo za plaćanje zdravstva, mirovina, obrazovanja, sigurnosti i ostalih usluga javnog sektora. I ne neće nam ih dati Europa ni Europska komisija. Ne u onom iznosu koji će nam biti potreban. Pogotovo ako se pita Kurza ili nekog tko s novcem poreznih obveznika postupa malo obzirnije od recimo HDZ-a odnosno SDP-a.

Do izbora ostalo je nešto malo više od dva tjedna. Ni jedna stranka, pokret, koalicija čak ni osoba nije predložila suvisao plan za spas gospodarstva, ekonomije pa čak i budućeg nataliteta i demografije oko kojeg se digla prašina. Inače, samo na znanje i ravnanje, kad MMF ili neka bankarska institucija izračunava kamatu odnosno rizik pri vraćanju duga uz razvojnu politiku, reforme i inače sve ono što se ljudima inače zakači za uho zanima ih natalitetna i demografska politika. Naime banku zanima hoće li tu biti nekoga tko će taj novac vratiti. Ako vi osobno nećete dobiti isti iznos kredita ako imate u 30 godina ili 68, s istim kamatama, s istim rokom otplate, zašto mislite da države hoće ili da za nju vrijede neka mnogo drugačija pravila.

Ali neka. Vi se i dalje slikajte s uzdignutim prstićima, pokazujte svima od lakta, a Partije zaostale u socijalističko-uhljebničarsko atavizmu, dotle će nam nastaviti zabijati kajlu trošeći naš novac na gubitaše poput HŽ-a, Croatia Airlinesa, Uljanika. A vi se i dalje slikajte.

Komentari