Huić: Vlada treba otpisati dugove, a ne odgoditi plaćanja. Predlažem da se iskopira njemačka mjera skraćenog radnog vremena

Dragan Matic / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri u utorak su predstavili paket mjera koje trebaju pomoći ljudima u ovoj teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, ali i u doba koje željno iščekujemo kada završi sve loše što se sada događa. Tek tada vidjet će se posljedice i, kako Vlada, ali i poslodavci tvrde, počet će recesija.

Što misli o Vladinim mjerama i jesmo li se pomaknuli s “mrtve točke” odnosno hoće li poslodavci biti zaštićeniji nego do sada, upitali smo Davora Huića, predsjednika Udruge poreznih obveznika Lipa.

Osvrnuvši se na spomenute mjere, Huić je rekao da je to “sve ono o čemu se govorilo proteklih dana i nema nikakvih iznenađenja”.

Vlada treba otpisati dugove, a ne odgoditi plaćanja

Na upit što misli o tome da Vlada daje beskamatni kredit poslodavcima za davanja koja će oni morati ponovno vraćati državi, Huić je rekao da se postavlja pitanje kako će netko tko nema nikakve prihode, jer je prestao raditi zbog spomenute situacije, a ne zbog svoje greške, davati državi novce?



“Vlada bi trebala otpisati sve dugove, a ne odgoditi plaćanja i mislim da je to ključno. Udruga Lipa je predložila da se iskopira njemačka mjera skraćenog radnog vremena”, rekao je Huić.

Pojasnio je kako prema tom modelu, država radnicima daje novčanu naknadu za skraćeno radno vrijeme u skladu s europskom praksom.

“Najvažnije je sačuvati radna mjesta, a ovakav model se odvija kroz dva, tri mjeseca. Važno je da se ne remete procesi te da se kada se za to stvore uvjeti, svi vrlo brzo ‘vrate u igru'”, naglasio je Huić.

Komentari