Huić: Prošla godina dokazala je da sindikati upravljaju zemljom, ne moramo ići na izbore

Nekadašnji savjetnik premijera Tihomira Oreškovića i osnivač Udruge poreznih obveznika “Lipa”, Davor Huić, komentirao je za Otvoreno najvažnije događaje koji su obilježili ovu godinu.

Kraj godine obilježio štrajk prosvjetara

Kao dva glavna događaja istaknuo je štrajk prosvjetara i postupke Vlade za vrijeme predizborne kampanje.

“Kraj godine obilježio je naravno štrajk prosvjetara. On je ilustrirao strukturni problem koji imamo u Hrvatskoj, a to je da sindikati zapravo upravljaju zemljom, odnosno upravljaju s dvije najvažnije poluge zemlje, a to su proračun i strukturne reforme”, rekao je Huić pojašnjavajući da sindikati zahtjevima za povećanje plaća u javnom sektoru opterećuju proračun umjesto da se taj novac troši za neke infrastrukturne projekte.



Huić napominje da sindikati praktički imaju pravo veta i zaustavljaju sve reforme koje bi Hrvatska trebala napraviti da brže raste. “Građani Hrvatske su na neki način taoci moći sindikata javnih službe”, kazao je Huić i pojasnio da kada se gledaju usporedno planovi reforma i akcije sindikata one su dijametralno suprotne i podsjeća na sindikalne akcije pri izmjeni zakona o radu, povećanje efikasnosti u javnom sektoru, promjene funkcioniranja lokalne samouprave.

Sindikati upravljaju zemljom

“I mi smo svi u pat poziciji. Na kraju je skoro pa svejedno tko dobiva izbore, jer tkogod da dobije izbore neće moći napraviti ono što treba. Mogli bi reći da su izbori već određeni jer već znamo tko upravlja zemljom stoga možda ni ne trebamo izaći na izbore”, dodao je Huić.

“Druga stvar koja je obilježila godinu je predizborna kampanja, koja je omekšala Vladu. Umjesto da Vlada smanji stopu poreza za 1 posto ili da vrati dvije milijarde kuna hrvatskim biznisima, ona (Vlada) je te dvije milijarde kuna prebacila u plaće zaposlenih u javnom sektoru. I to je dugoročni problem”, rekao je naš sugovornik.

Na pitanje kakva su njegova predviđanja za sljedeću godinu i koji su bitni događaji s kojima će se suočiti trenutna Vlada Andreja Plenkovića, navodi hrvatsko predsjedavanje Europskom Unijom, parlamentarne izbore u Hrvatskoj i eventualne izbore u vrhu HDZ-a.

Sljedeća godina odlična prilika za Plenkovića

“Predsjedanje Europskom unijom je za Andreja Plenkovića dobra prilika da ponovno dobro izgleda. To je za njega PR prilika. Imat će puno prilika da razgovara sa stranim državnicima, a to je njegov teren, na kojemu se osjeća prirodno i to će iskoristiti”, smatra Huić.

“Ključni događaj iduće godine bit će parlamentarni izbori i možda izbori u HDZ-u gdje se očekuje da će Plenković imati jaku opoziciju. Puno će toga ovisiti o tome kako će završiti izbori za predsjednika. To je u ovom trenutku teško prognozirati, ali ako ne pobijedi Kolinda Grabar-Kitarović, mislim da bi Plenković mogao imati teško proljeće” smatra Huić i dodaje da bi to tada bio drugi poraz za redom za Plenkovića i da bi pritisak na njega tada rastao.

Na pitanje hoće li vlada raditi nešto po pitanju gospodarstva i ekonomske situacije Huić odgovara da neće.

Damjan Tadic / CROPIX

“Porezna rasterećenja mogu doći samo krajem godine za sljedeću godinu, za ovu su godinu to već napravili”, ali napominje da krajem godine može biti pritisaka u obrnutom smjeru, odnosno pritisak na proračun te se prisjeća izborne 2015. godine.

U izbornoj godini donose se mjere koje ekonomski nemaju smisla

“Vlada Zorana Milanovića donijela tada je niz mjera koje su bile ‘vatrogasne’ poput zakona za franak i zakona za struju. Tipično je da se u izbornoj godini donose mjere koje ekonomski nemaju smisla, to jest one imaju marketinški smisao”, rekao je naš sugovornik i nadodao da će cijela godina biti obilježena izbornim kampanjama i da će svi raditi pripremu za izbore.

Upitan misli li da će ponovno doći do novih prosvjeda, Huić smatra da je sa štrajkom prosvjetara gotovo.

“Oni su dobili što su htjeli. Ako je još netko ostao naivan da je ideja prosvjeda bila poboljšanje školstva, nadam se da su sada razuvjereni. Učitelji su dobili što su htjeli i ta je priča sada gotova. Više o školstvu nećemo čuti dok ne bude ponovno traženja povišenja plaće”, rekao je Huić i nadodao da ne smatra da će se ponovno pričati o promjena za poboljšanje školstva.

Također smatra da ne bi trebalo biti novih prosvjeda javnih službi jer su se svi sindikati dogovorili i dobili svoje zahtjeve.

Na pitanje hoće li se pojaviti neka druga stranka ili platforma prije parlamentarnih izbora smatra da će se vjerojatno pojavljivati nove ideje.

“Bit će zanimljivo vidjeti kako će proći kandidati koji su išli na predsjedničke izbore. Na temelju rezultata vidjet će se tko će imati bolju startnu poziciju za parlamentarne izbore. Ali sigurno će se pojavljivati neke nove ideje koje nisu bile na predsjedničkim izborima”, kazao je naš sugovornik.

Kolinda Grabar-Kitarović će vjerojatno pobjediti u drugom krugu

Naš sugovornik smatra kako će Kolinda Grabar Kitarović vjerojatno pobijediti u drugom krugu. “Matematika je naprosto neumoljiva – desno biračko tijelo je veće i vjerujem da će dobar dio Škorinih birača podržati predsjednicu. Mislim da će tu stranka odraditi jače nego su mogli do sada, zbog unutarnjih sukoba. Poruka Gordana Jandrokovića da se od članova očekuje da glasaju “zna se” sugerira u kojem će to smjeru ići.”

Huić dodaje kako je najzanimljivije je to što su nam predsjednički izbori uvertira za parlamentarne izbore koji dolaze za manje od godinu dana.

Ivan Peric / CROPIX

“Prvo, Miroslav Škoro u poziciji je da ujedini jedan jako širok krug desnih stranaka, Suvereniste, Most koji ga je podržao i neke konzervativne udruge i pojedince. Pola milijuna glasova ili 15-20 posto na parlamentarnim izborima je 30-tak mandata, i potencijalno najveći blok izvan dvije glavne stranke (HDZ-a i SDP-a), još od vremena HSLS-a i Dražena Budiše. Ako se tako nešto dogodi, bez njih se neće moći sastaviti vlada, osim ulaska u rizik velike koalicije”, kaže Huić.

Na parlamentarnim izborima ista situacija kao i na predsjedničkim

Dodaje kako ćemo za godinu dana imati situaciju sličnu ovoj na predsjedničkim izborima. “Moguće je da ćemo imati tri otprilike jednako jaka bloka u rasponu od 20 do 30 posto podrške, dva desna i jedan lijevi. To bi – ako se dogodi – moglo u hrvatsku politiku unijeti dozu kompleksnosti koju do sada nismo imali”, kaže Huić.

Također smatra kako su Mislav Kolakušić i Živi zid gotovi. Ispuhani balon.

Zeljko Puhovski / CROPIX

“Treće, Dario Juričan je vjerojatno dio nekog plana za rušenje Bandića na izborima 2021, samo to mi se čini puno, puno prerano. Već je sada, nakon mjesec dana kampanje potrošio sve fore, i postaje lagano dosadan. Antikampanje su fora ali su kratkog daha. Ne vidim kako se na ovome može dalje graditi. Četvrto, na centru postoji neki potencijal za prelazak izbornog praga, pod uvjetom da se tu isto napravi neka šira platforma. Tu je ipak kao najjače ime isplivala Dalija Orešković. Međutim, ako će ići svi zasebno, ništa od toga”, rekao je Davor Huić za portal Otvoreno.

Komentari