Huić o državnoj veledrogeriji: To je besmislena ideja HDZ-a i Radničke fronte koja ništa ne rješava, što bi to onda značilo, da bi lijekovi bili besplatni

Darko Tomas / CROPIX

Dug države veledrogerijama iznosi 5,7 milijardi kuna za uredno isporučene lijekove i medicinske proizvode te unatoč osiguranih dodatnih 670 milijuna i 2,24 milijarde kuna, dugovanja bolnica i ljekarni kontinuirano rastu. 

Iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija ističu kako veledrogerije nemaju utjecaja na cijenu lijekova niti na potrošnju te oni nemaju uvida što se događa u zdravstvenom sustavu.

Dodaju kako cijenu određuje Hrvatska agencija za lijekove, temeljem kojeg određuje Ministarstvo zdravstva najvišu moguću maržu veledrogerija i HZZO pregovara s proizvođačima lijekova i tako snižava cijenu.

HDZ predlaže osnivanje državne veledrogerije kako bi se riješio ovaj problem, a tu ideju podržava i Radnička fronta.



“Mi tu ideju pozdravljamo jer jedino državna veledrogerija garantira dostavu lijekova bez posredništva koje poskupljuje i koje društvo stavlja u poziciju opasne ovisnosti”, napisali su u priopćenju prošle godine u studenom.

No, predsjednik Udruge poreznih obveznika ‘Lipa’ Davor Huić ne vidi kako bi to moglo pomoći.

“Bolnice troše više lijekova nego što je to osigurano u budžetu. Ne razumijem kako bi to točno državna veledrogerija riješila, to su realni lijekovi koji se potroše”, kako nam objašnjava.

Ističe kako je državna veledrogerija besmislena ideja HDZ-a i Radničke fronte koja ništa ne rješava.

“Veledrogerije su posrednici, što bi to onda značilo u slučaju državne veledrogerije da bi lijekovi bili besplatni ili što”, dodaje.

Uspoređuje ovu situaciju navodeći primjer kao kad dijete traži sladoled, pa mu roditelji kažu da nema novca, onda im dijete veli da odu na bankomat, “tako i djeca iz Radničke fronte rješavaju probleme predlaganjem o osnivanju državne veledrogerije”.

Dugovi stalno rasu jer, kako navodi, nitko ne kontrolira potrošnu. “HZJZ ne radi svoj posao, ne kontrolira troškove, ovo je javno dobro koje sa rasipa”.

Veledrogerije: Mi ne možemo financirati zdravstveni sustav!

Komentari