Hrebak: ‘Lokalni šerifi’ će biti u problemu. Svi će građani vidjeti na što se troši javni novac

Ronald Gorsic / CROPIX

Ministarstvo pravosuđa i uprave najavilo je kako je započelo proces izmjena triju zakona kojima će Vlada drastično smanjiti broj dužnosnika koji će se birati na lokalnim izborima 2021. godine. 

Također najavili su kako će  izmjenama zakona, sve općine, gradovi i županije obvezati da javno, na svojim internetskim stranicama, objavljuju sve isplate javnog novca iz svojih proračuna.

“Nije to originalno moja ideja, ali ju podržavam”, rekao je za portal Otvoreno bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak kojeg smo upitali je li reforma uprave miraz koji je HSLS donio HDZ-u tijekom kampanje. Hrebak je podsjetio kako je njegova ideja, dakle ono što su se HSLS i HDZ dogovorili u koalicijskom sporazumu, da građani mogu, kao u Bjelovaru, vidjeti svaki račun.

“Želimo transparentno trošenje javnog novca po načinu sličnom kako je to učinio Grad Bjelovar koji je prije, gotovo već dvije godine otvorio javne financije, da se vidi svaka kuna koja se troši iz proračuna i da građani mogu vidjeti na što se troši novac poreznih obveznika”, kaže bjelovarski gradonačelnik.



Dodaje kako u Bjelovaru građani mogu preko internet tražilice na gradskoj aplikaciji vidjeti kako se troši javni novac.

“Moja ideja je bila, koju smo progurali tijekom koalicijskih dogovora, da sljedeća vlada usvoji upravo taj prijedlog i da se  svi gradonačelnici i župani imaju zakonsku obvezu po uzoru na grad Bjelovar pokazati kako troše novac poreznih obveznika”, rekao je predsjednik HSLS-a.

Saborski zastupnik HSLS-a podsjetio je kako je ministar Ivan Malenica najavio kompletnu reformu lokalne samouprave.

‘Ovo je dokaz da se nešto ide raditi’

Na upit je li zadovoljan time što će sve jedinice lokalne samouprave morati transparentno voditi financije Hrebak odgovara pozitivno.

“Osobno smatram da svi stalno pričamo o borbi protiv korupcije, ali kako nikad nismo napravili ništa konkretno u tom smjeru. Ovo je dokaz da se konkretno nešto ide raditi. Mislim kako ćemo na ovaj način vratiti građanima povjerenje u institucije. Mi u Bjelovaru smo to napravili dobrovoljno, nije nam trebao zakon za to, ali nijedna druga općina nije to htjela napraviti, dakle mora postojati zakonska obveza da ih natjera na to”, rekao je Hrebak.

Dodaje kako će to sigurno prevenirati određene vrste korupcije na lokalnoj razini i kako je to snažan korak naprijed.

“Pokazatelj je to da ova Vlada ima snažne političke volje za učiniti promjene”, kaže naš sugovornik i dodaje kako su za transparentnost javnog proračuna dobili pohvale u gradu Bjelovaru, ali i cjelokupne javnosti

“Svi oni načelnici koje s pravom nazivamo lokalnim šerifima će biti u problemu kad taj zakon stupi na snagu. Neće se više moći tako bahato ponašati jer će se svaki račun pratiti, sve će morati biti online. Svaki  imalo sposoban novinar i građanin će ih moći uhvatiti na djelu”, kaže Hrebak koji ponavlja kako je to jedan snažan korak prema naprijed i napominje kako je siguran sam da će to smanjiti prostor za malverzacije.

“S druge strane ja zagovaram, smatram da je puno manje tih lokalnih šerifa, a puno više nas koji marljivo i odgovorno radimo svoj posao lokalnih dužnosnika, ali uvijek svi mi dobijemo negativnu stigmu zbog njih nekolicine, a ovaj zakon će ići u tom smjeru da ih obuzda i oteža razne malverzacije koje su u stanju raditi”, rekao je.

‘Dobra je stvar što se ide i u racionalizaciju određenih broja općina’

Saborskog zastupnika HSLS-a upitali smo je li zadovoljan visinom ušteda koje najavljuje ministar Malenica.

“Ne znam točno kolika će biti ušteda, ali ono što je bitnije je da se Hrvatska želi rješavati suvišne birokracije. Mislim da je to snažna poruka da se ova vlada želi uhvatiti u koštac sa određenim reformama koje moramo napraviti. A s treće strane mislim da je dobra poruka da se ide u smanjivanje broja lokalnih čelnika. Tako da nije tolika bitna ušteda. Mi sve brojimo u milijunima kuna, puno bitnije je  to što možda zbog toga što smanjujemo ubrzati neki procesi, a kada vi ubrzavate procese, kad poduzetništvu dajete da diše, da lakše se donose odluke, da se smanjuje mogućnost birokracije, suvišne administracije da se automatski ubrzavaju poduzetničke slobode, investicije, onda se ubrzava i protok novca. To se mjeri u daleko većem iznosu nego što ćete vi uštedjeti na  plaćama, naknadama i bilo ćemo drugome”, rekao je Hrebak te dodao kako je dobra stvar što se ide i u racionalizaciju određenih broja općina, da će općine koje se ne mogu same održati ići pripajati susjednim i većim, odnosno logičnijom nekakvom cjelinom.

“Dakle po meni to je dobro. Koliko će takvih općina biti ne znam, ali dobro je da smo već nešto pokrenuli”, rekao je za portal Otvoreno Dario Hrebak.

Komentari