HOĆE LI PACIJENTI OSTATI BEZ LIJEKOVA? Veledrogerije obustavljaju isporuke ‘Za očekivati je da će liječnici morati birati kome dati lijek, a kome ne’

Ilustracija Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Zbog velikog duga bolnica i ljekarni, koji sada iznosi 6,5 milijardi kuna, veledrogerije su ranije ograničile isporuku, a sada je najveća hrvatska veledrogerija Medika obustavila isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, osim one u Lovranu. 

Dug je od prosinca do kraja veljače narastao za više od 900 milijuna kuna te je dosegao četiri posto državnog proračuna.

“S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora, čak ni najave razgovora na naša upozorenja mi smo odlučili da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu”, potvrdio je predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg.

Dodao je kako je dug prema veledrogeriji narastao na više od dvije milijarde kuna, u ovom kvartalu isporučili su robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su im najviše sto milijuna kuna.



Predsjednik Udruge ljekarnika pri HUP-u Ante Mandić navodi kako u ovom trenutku ne može reći hoće li se to vidjeti u ljekarnama već ovaj tjedan ili idući, ali sigurno da je jedna napetost u cijelom sustavu.

“Ovo je teža situacija u opskrbnom lancu lijekova od one koja je uobičajena zadnjih desetljeća. Ono što se sad događa vidimo da je drugačije od sveg onog što smo svjedočili kroz jedno zadnje duže razdoblje. To je sigurno jedan pokazatelj da veledrogerije i dalje prostora za financiranje zdravstvenog sustava nemaju”, govori nam.

‘Sustav je došao do svog ruba’

Nada se da će se uskoro naći neko vatrogasno rješenje koje će omogućiti da se “uzme zraka jednom još iznad vode, a onda svakako ronimo ponovo. Da se u tom razdoblju napravi normalno rješenje jer ovo što se događa u hrvatskom zdravstvu je zadnja utvrda neplaćanja i nelikvidnosti u Hrvatskoj”.

Vjeruje da će se naći volja i način da se to rješava. “To je nešto što treba dogovoriti i što se neće moći riješiti preko noći kao što problem nije nastao preko noći. Mislim da je nužno da se žurno napravi neka intervencija jer ovo danas je još jedna potvrda da je sustav došao do svog ruba. Mi radimo sa bolesnim ljudima, ne radi se ovdje o nikakvom poslovnom pristupu i dolasku do nekakvog poslovnog cilja”, poručuje.

Dodaje da pokušavaju na najnormalniji i naprihvatljiviji način za sve sudionike u ovom procesu, od pacijenata pa nadalje, napraviti jedno rješenje da sustav ne krahira.

“Kod nas je uvijek to nekako dodatno, s punim pravom, opterećeno ljudskom komponentom koja zapravo komplicira rješavanje stvari na pozitivan način jer radimo s bolesnim ljudima i sigurno kolege koji su u bolnicama i kolege u Medici razmišljaju o tome, ali očito nemaju prostora”, ističe.

Hoće li doći do nestašice lijekova?

Ističe da se osjeća jedna veća nervoza i potpuno je jasno da se radi o jednoj situaciji koja je drugačija od svega onoga što smo dosada vidjeli. Poručuje da hitno treba napraviti neko instant rješenje da sustav ne bi krahirao.

Nada se da će se, uz sve ovo što je vidljivo, pristupiti rješavanju problema u zdravstvu jer se ovako stalno vrtimo u nekom krugu i ovaj put to je otišlo nekoliko koraka dalje.

“U slučaju da se sustav uruši sigurno je da bi to imalo posljedice koje ne možemo u ovom trenutku zamisliti. Ako veledrogerije odluče zaustaviti isporuku i kada se potroše zalihe u ljekarnama ne bi bilo lijekova za ljude kojih trebaju”.

Vlada ne nudi nikakvo rješenje

Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg tvrdi da vladajući ne nude nikakvo rješenje, “ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon”.

Mandić nam objašnjava da s njima inače imaju nekakve kontakte, ali pretpostavlja da je cijela ova situacija u kojoj se sad nalaze dovela do toga da se s njima slabije komunicira. Nada se da će se uskoro otvoriti komunikacija.

“Nama je jako važno da znamo da je stvar pod kontrolom jer ovako kako sad to izgleda ne možemo to sa sigurnošću konstatirati, čak kad gledamo iz pozicije ljekarni, ali očito je veledrogerijama došlo do toga da ne mogu više financirati”, zaključuje.

Sastanak s veledrogerijama

Premijer Andrej Plenković tvrdi da će veledrogerijama u sljedećim danima biti isplaćena određena sredstva.

“Svako malo veledrogerije, kada dođe neki važan termin, bilo Božić bilo Uskrs ili datum izbora, složno krenu tražiti sredstva koja im se trebaju platiti”, rekao je Plenković u utorak.

Dodao je da će ministar financija Zdravko Marić i ministar zdravstva Vili Beroš održati sastanak s veledrogerijama o dugovima za lijekove.

Pacijenti ostaju bez potrebnih lijekova i terapija

Iz Udruge za promicanje prava pacijenata ističu da su zbog nestašice lijekova u prethodnoj godini pacijenti već ostajali bez potrebnih lijekova što su pacijenti i prijavili.

“Bilo je slučajeva da onkološki bolesnici nisu mogli dobiti na vrijeme propisanu terapiju.  Također su nam se javili neki pacijenti da su određene lijekove nosili sa sobom u bolnicu jer ih na odjelima jednostavno nije bilo”, govore nam.

Dodaju kako svaka zdravstvena ustanova ima određenu zalihu lijekova s kojom raspolaže, no one se vrlo brzo troše.

“Za očekivati je da će liječnici morati birati kome dati lijek, a kome ne, što ih stavlja u jedan vrlo teški položaj, a u svakom slučaju vrlo opasan za pacijente”, upozoravaju.

Skupi lijekovi, obično za najteže dijagnoze predstavljaju, kako navode, najveći problem, a vrlo često znače život ili smrt bolesniku.

“Vrlo smo razočarani upravljanjem krizom kada se dovodi u pitanje da li će pacijent moći dobiti lijek koji mu je potreban. To je zadnji scenarij u javnom zdravstvu kojeg pacijent želi osjetiti!”, poručuju.

Komentari