HGSS savjetuje kako izbjeći nesreće: Planine su negostoljubive i ne praštaju greške. Manjak vode može biti poguban već za par sati

Foto: HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja u ljetnim mjesecima ima pune ruke posla. U posljednjih nekoliko tjedana imali su velik broj akcija spašavanja. Većina akcija događa se u priobalnim planinama i gorjima koja oskudjevaju hladom.

“U kombinaciji s vrlo visokim temperaturama mogu biti izuzetno zahtjevan ‘zalogaj’ i za iskusnije planinare, a pogotovo za one koji se ne pripreme pri planiranju izleta”, kako nam govore iz HGSS-a.

Dodaju kako je ove godine primjećen veliki porast akcija vezanih uz dehidraciju. “Manjak vode na ovakvim temperaturama može biti poguban i to mjereno u satima, a ne danima”, upozoravaju.

U samo dva dana proteklog tjedna imal smo pet akcija u kojima je spašeno 10 ljudi. “Sve akcije su pokrenute jer planinari nisu ponijeli dovoljno vode i time se dovelu u vrlo nezavidnu situaciju”.



‘Dehidracija je ozbiljan problem’

Dehidracija je ozbiljan problem u planini i utječe, kako objašnjavaju, na opće stanje organizma, pomućuje se rasuđivanje, tijelo je manje otporno na temperaturu, kretanje je otežano i kombinacija tih faktora nažalost može biti fatalna i u samo nekoliko sati.

“Zahvaljujuči velikom broju preventivnih aktivnosti koje Hrvatska gorska služba spašavanja provodi ustalili smo broj akcija na 800 godišnje. O toga se 250 akcija dogodi kroz ljetnu sezonu, a odnos stranaca i domaćih je 15 posto:85 posto.

Kako bi bili što operativniji, proaktivni i na mjestima gdje se češće događaju akcije spašavanja skratili su vrijeme reakcije. Naime, spašavateljice i spašavatelji HGSS-a dežuraju u tri nacionalna Parka (Mljet, Paklenica, Plitvice) uz SAR helikoptersko dežurstvo u Divuljama dok stanice uz obalu imaju pasivna dežurstva na svom području.

‘Nikad u planinu ne ići sam’

Svima savjetuju da završe opću planinarsku školu gdje mogu dobiti sva potrebna znanja za sigurno kretanje u planini.

“Nikad u planinu ne ići sam i raspitati se kod iskusnijih planinara o rutama kretanja, stazama, težini uspona, pročitati savjete koje izdaje HFGSS i ne oklijevati pozvati pomoć kada postoji sumnja da se situacija pogoršava kako bi pomoć stigla što brže. Pored svih sposobnosti i brzine utrka s njim je ono što čini razliku od uspješne i nesupješne akcije”.

Poručuju da uvijek ponesite taj litar vode više nego mislite da vam treba. “Budite razumni. Puno je lakše doći kući i odložiti bocu vode za razliku od silaska s planine u nosilima i utrci s vremenom koje nam je najveći neprijatelj”.

‘Planine su negostoljubive i ne praštaju greške’

Ljeto je vrijeme kada se na planinarenje ide u brda, naglašavaju, gdje su temperature zbog visine niže i rano ujutro.

“Planiranje je pola uspjeha, a procjena je da čovjeku treba oko sat vode na sat da bi normalno funkcionirao i sigurno se vratio kući nakon izleta. Obalen planine su u tom smislu poprilično negostoljubive i ne praštaju greške”.

Komentari