HDZ POČEO TONUTI? Premijer itekako treba biti zabrinut: Rejting među najnižima u posljednjih 12 mjeseci

Zeljko Puhovski / CROPIX

Tema koja je okupirala javnost u rujnu bila je afera INA.

Tu su i dalje inflacija i rast cijena, ali i zdravstveni sustav kao tema od velike važnosti za naše građane.

Dnevnik Nove TV donosi mjesečno istraživanje Crobarometar za rujan 2022.

HDZ-u rejting među najnižima u 12 mjeseci
HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 28,1% sigurnih i vjerojatnih birača. Pad za HDZ u odnosu na prethodni mjesec nije značajan, ali je ovo među najnižim rejtinzima u posljednjih 12 mjeseci.SDP sa 13,2 posto i dalje drži drugu poziciju. Kao i prošli mjesec, treći je Most s 8,6 posto, a zatim Možemo s 8,4 posto potpore ispitanika.

Domovinski pokret je i dalje stabilno na petoj poziciji s blagim rastom u odnosu na prethodni mjesec. Imaju 5,7 posto potpore. HSU je na 3,3%, IDS na 3,2 %, Fokus na 2% a Radnička fronta na 1,8%. Ostale stranke su ispod 1,5%, a neodlučnih je ovaj mjesec 13,2%.

Veliki postotak građana misli da zemlja ide u krivom smjeru
Što se tiče općeg dojma o smjeru kojim zemlja ide i dalje je golem postotak onih koji misle da je pogrešan – njih 77 posto. 18 misli da je dobar, a ne zna 5 posto.

Ocjena rada Vlade je nešto niža i vratila se na istu razinu kao što je bila u lipnju i srpnju. Ne odobrava je 68 posto ispitanika. Odobrava 26 posto. Jasno definiran stav nema 6 posto ispitanih.

Milanović stabilan
Podrška radu Zorana Milanovića je i ovaj mjesec stabilna te njegov rad podržava 41%, a ne podržava 53% građana. Ni za ni protiv kad je o predsjedniku riječ je 6 % posto ispitanika.

Zoran Milanović je i dalje s 51% na prvoj poziciji po pozitivnom dojmu. Drugi je Tomislav Tomašević s 48%. Slijedi Božo Petrov, pozitivan dojam o njemu ima 40% birača. Iza njega je Ivan Penava o kojem pozitivan dojam ima 36% birača, te Andrej Plenković o kojem pozitivno misli 35% ispitanih.

Ocjene Vladi, Saboru i predsjedniku
Slabu trojku i dalje jedini ima predsjednik Milanović 2,74. Vlada i Sabor i dalje imaju dvojke. Vlada u rujnu ima prosjek 2,29, a Sabor tek 1,99.

Istraživanje je provedeno između 1. i 22. rujna na uzorku od 986 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog intervjua. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

 

 

Komentari