HDZ-ovci i SDSS-ovci VODE SIROMAŠNE OPĆINE S NEVJEROJATNIM PRIMANJIMA! ‘Plaću ne nosiš kući jer ljudi očekuju da ih počastiš’

Tko ima nezahvalan zadatak voditi najnerazvijenije hrvatske općine? Na tom popisu 75 je imena čije su općine svrstane u neslavnu prvu kategoriji prema indeksu razvijenosti koji je Ministarstvo regionalnog razvoja donijelo prije četiri godine.

Lista se radila prema šest parametara, uključeni su, redom, prosječni dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, prosječna stopa nezaposlenosti, opće kretanje stanovništva, stupanj obrazovanosti stanovništva te indeks starenja.

A od tih 75 općina, čak 44 su na zadnjim izborima vodili HDZ-ovci, zatim slijedi SDSS koji drži 11 općina, toliko imaju i neovisni kandidati (mislimo na one koji su se tako izjasnili u imovinskim karticama, neki od njih su u međuvremenu obukli ‘stranački dres’), četiri općine vode HSS-ovci, tri SDP-ovci, a u jednoj je na vlasti HNS-ov čovjek.

Među 10 najplaćenijih svi su HDZ-ovci!

S obzirom da je među njima najviše HDZ-ovaca ne treba previše čuditi da oni predvode i listu najplaćenijih načelnika, no ipak je malo šokantno da zauzimaju svih prvih deset mjesta! Osobito ako uzmete u obzir da je od 44 HDZ-ovca 11 volontera…



Najplaćeniji među njima jest načelnik Viljeva, Dominik Knežević, koji prema podacima iz imovinske kartice ima mjesečena primanja od 14.151 kunu. Iza njega je još jedan Slavonac, 67-godišnji Jakša Šestić. On vodi općinu Drenovci a mjesečno mu na račun sjedne 13.916 kuna. Šestić je inače profesor hrvatskog jezika i književnosti, a najveći dio svoje karijere, čak 15 godina, proveo je u Croatija banci, potom i u županjskoj Sladorani.

Saborska plaća nije puna veća

Nešto manju plaću ima Marija Mačković, načelnica općine Jasenovac. Ona mjesečno prima 13.977 kuna, iako je imala i ‘boljih dana’. Naime, u prošli saziv Sabora ova kemijska tehničarka ušla je u srpnju 2019. kao zamjenica za zastupnika Jasena Mesića. Ondje je bila do isteka mandata u srpnju iduće godine, a za to vrijeme primala je 17.798 kuna.

Na listi od četvrtog do desetog mjesta našli su se Hrvoje Miler (Špišić Bukovica, 13.843 kuna), Anto Gutić (Gunja, 13.269), Mirko Rončević (Čađavica, 12.625), Ante Baran (Lećevica, 12.291), Đuro Bukvić (Lukač, 12.586), Siniša Horvat (Suhopolje, 12.316) i Nebojša Andrić (Vojnić, 12.245).

HDZ-ovcima jedino mogu konkurirati SDSS-ovci. Tako je najplaćeniji čovjek iz ove stranke – barem među najsiromašnijim općinama – Petar Preočanin koji ubere mjesečno 11.394 kune, a nešto manje primi Nikola Arbutina iz Dvora, 11.377 kuna.

Komentari