Gudelj o izbornom sustavu u BiH: Dogovor moraju postići lideri najvećih stranaka. Dok oni ne stave potpis na dokument, ništa se neće riješiti

Već 25 godina predstavnici hrvatskog naroda u BiH ulažu svoju energiju i volju kako bi u parlamentarnoj proceduri u dogovoru s ostalim narodima došli do nekakvog političkog dogovora o ravnopravnosti ili bar smanjili tu neravnopravnost.

O političkoj borbi i budućnosti borbe Hrvata u BiH u Terapiji urednik i voditelj razgovarao je s urednikom portala Dnevnik.ba Juricom Gudeljom.

“U BiH je teško očekivati bilo kakav preokret. Ovdje dogovor moraju postići lideri najvećih stranaka, dok oni ne stave potpis na dokument kojim se rješava problematika izbornog sustava, ništa se neće riješiti”, ističe.

Dodaje kako politički predstavnici Hrvata upozoravaju na manjkavosti izbornog zakona već 25 godina. “Logično je da se bošnjačka strana ne želi svojevoljno odreći prednosti koje ima”.



“Potrebno je odobrenje Doma naroda, odnosno gornjeg doma Parlamenta Federacije, za imenovanje predsjednika Federacije, koji onda daje imenovanje za vladu. Ako u Domu naroda Hrvati nemaju političkog predstavnika, onda je bošnjačka strana prevladala”, objašnjava.

Komentirao je ‘non paper’, odnosno neslužbeni diplomatski dokument o BiH.

“Definitivno ima koristi, a najvažnija korist za Hrvate je da se stvari raspetljavaju. Posebno je odjeknuo sloveniski, ali nije bitno tko je autor, već da je izašlo u javnost. Važno je da zapad razmišlja hoće li BiH i dalje postojati”, smatra.

Tvrdi kako Hrvati definitivno nisu separatisti, ne odgovara im podjele BiH. “Hrvati su razasuti diljem teritorija, ono što žele je federalistički pristup međunarodnih odnosa, to je ono što je i upisano u ustav BiH”.

Komentirao je i kandidata za dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

“Očekujem da bi Schmidt mogao biti malo drugačiji od svojih prethodnika, realniji te uvažiti razlike i ono što je u Ustavu i Daytonskom mirovnom sporazumu”.

Komentari