Grgić o devastaciji šuma: Sve je legalizirano, prilagodili su zakone i propise da mogu raditi ono što žele. Manipuliraju brojkama

U posljednje vrijeme često se govori o devastaciji hrvatskih šuma, uništavanju okoliša, a kako bi se bolje informirali što se događa u Terapiji razgovarali smo s predsjednicom udruge VIDRA (Veterani i društvena akcija) i voditeljicom njihova foruma Zeleni odred Vesnom Grgić, koja se već dvije godine intenzivno bavi temom deforestacije.

“Vidra je nastala kao odgovor prije nekoliko godina kad su branitelji nasilno htjeli ostvariti svoja prava pa čak i rušiti ustavni poredak. Mi smo htjeli pokazati da postoje branitelji koji drugačije misle i rade. Ako smo se borili za pravnu državu onda ne možemo plinskim bocama nešto tražiti i ići protiv svog naroda”, govori.

U okviru udruge, dodaje, osnovali su nekoliko foruma koji se ciljano bave problemima u Hrvatskoj jer smatraju da moraju dati svoj dio i učestvovati sada aktivno. “Ne radimo ništa drugo, nego što smo radili 91′”.

Objašnjava da je Zeleni odred fokusiran na kriminal, korupciju i na sve što se se događa u hrvatskim šumama.



“Tri godine hodamo po planinama. Krenuli smo od Sljemena jer smo kao Zagrepčani vidjeli da su dobile ‘kaverne’ vidljive već sa obilaznice. Čitavo vrijeme nas uvjeravaju da tako mora biti, da je po pravilu službe. Onda se mi pitamo kako nam je Sljeme izgledalo prije 40 do 50 godina. Ne moguće da se sad gospodari, a onda se nije gospodarilo. U krajnjoj liniji, ako se sad gospodari što se onda radilo prijašnjih 20 do 30 godina”.

‘Sve je umotano u tu neku zakonsku formu, a unutra kad malo zagrebete to je strava i užas’

Naglašava kako je tragedija u tome što je to sve legalizirano.

“Prilagodili su zakon i propise da mogu raditi upravo ovo što žele. I kad ih pitate onda kažu da imaju podršku Ministarstva poljoprivreda te je ministar poljoprivrede i predsjednik skupštine Hrvatskih šuma, ali i jedini član skupštine. To se mora znati. Zatim podrška Ministarstva zaštite okoliša koji mora odobravati njihove osnove gospodarenja. To je sve umotano u tu neku zakonsku formu, a unutra kad malo zagrebete to je strava i užas. Velika manipulacija brojkama, hrpa laži, namjernih previda, ogromna mašinerija koja godinama funkcionira zbog profita koji se stječe tako što su izmišljene te tzv. poticajne cijene, za razvoj industrije, toplinsku energiju, prijelaz na zelenu energiju,…. Cijene su skandalozne i svatko može sklopiti ugovor s Hrvatskim šumama te otkupiti drvo”, tvrdi.

Dodaje da su do 2018. godine proučavali cjenike te je onda cijena po kubiku bila otprilike 40 eura. “Čim je taj isti kubik prešao granicu, vrijedio je do 120 eura”.

Manipulacija podacima

Za obnovu šuma ostvaruju se i sredstva iz EU i tu su pronašli, kako ističe, te rupe kako se manipulira podacima da se Europskoj komisiji prikažu fantastični rezultati. “U zadnjih 30-ak godina ima oko 20 posto više šuma i tko smo mi da lažemo i obmanjujemo, a priča je zapravo puno dublja. Tko god se ubaci u te papire vidi da je priča katastrofalna”.

Predali su DORH-u na tisuće stranica dokumentacije, ali nisu značajno reagirali.

“Počeli smo 2018. s prijavama koje su okarakterizirane kao kaznene s elementima udruženog kriminaliteta. DORH je to predao USKOK-u, ali ništa se nije dogodilo. Za Sljeme smo predali ‘ad hominem’ kaznenu prijavu jer samo je tamo nestalo pod uvjetima drvne mase 330 tisuća kubika, samo četiri gospodarske jedinice. To je po cjenicima Hrvatske šume oko 14 milijuna eura bez PDV-a, dakle 17 milijuna eura u 10 godina. Dok je na razini Hrvatske nestalo 20 milijuna kubika drvne mase vrijednih milijardu i 250 milijuna eura”.

Ističe kako je najveća varka na primjeru Sljemena. “Navode kako su imali oluje i to je istina, nastale su ogromne štete, ali oluja nije šteta u poslovanju. Oluje ruše drveće, i to drvo isto ima svoju kubikažu. Odvuče se i proda. To je samo jedan izvanredni, slučajni prihod. Stalno se time pokušavaju pravdati i kad gledate njihove papire vidi se da je to slučajni prihod. I ako je puno takvih prihoda, pravilo u poslovanju je da se onda ovaj osnovni prihod smanji, da se ne reže pretjerano, ali to se ne radi”.

Za prošlu godinu imali su, dodaje, slučajnog prihoda 300 posto i osnovni prihod su imali normalan.

Tvrdi da su podaci loši i kada je u pitanju obnavljanje šuma. “Znamo da su podaci za Sljeme za neke godine bili 20 do 25 posto od onih 100 posto za koje su osigurana sredstva. U prosjeku je to do 35 posto na razni Hrvatske, to je strašno”.

Navodi da je zbog situacije s koronavirusom donesena odluka da se ide u smanjenja u poslovanju. “Vrlo je interesantno, 20 milijuna su smanjili upravo tu biološku obnovu šuma, a profit im je ostao isti kao i prijašnjih godina. Smanjili su čuvarsku službu za 50 posto, 100 milijuna su skinuli, pa im se događaju krađe”.

Prijava Europskoj komisiji

Prijavili su Europskoj komisiji i u roku par dana su dobili dopis i to je sada u proceduri. milosti. U svemu im pomažu i inženjeri i stručnjaci iz Hrvatskih šuma, kako priča. “Strogo su anonimni, čak i jedni za druge ne znaju. Mi jesmo laici i bez njihove analitike ne bismo ništa napravili”.

Na pitanje bi li privatizacija šuma pomogla u rješavanju problema navodi kako je problem što su šume zaštićene Ustavom. “Tako da te privatizacije ne idu baš tako glatko, time bi naše šume otišle u nepovrat”, zaključuje.

Komentari