Grad Glina usred dana spaljivao dokumentaciju u svom dvorištu. Zvali smo pročelnicu kaže kako je sve po propisu

“Gradivo je izvučeno i od Državnog arhiva dobiveno je rješenje koje se gradivo može i mora uništiti i uništili smo ga po propisu. Uz povjerenstvo uz odluku i rješenje po pravilima struke i po zakonu”, rekla je za Otvoreno.hr pročelnica u Uredu gradonačelnika Gline Jelena Folnović.

Naime, pročelnicu smo zvali nakon što su nas upozorili da je u dvorištu Gradskog poglavarstva grada Gline spaljivana dokumentacija.

Kako ni samo spaljivanje smeća u privatnom dvorištu bez obavijesti policiji i vatrogascima nije dozvoljeno i samim time čak i strogo kažnjivo zanimalo nas je o čemu se tu točno radi.

Naša sugovornica naglašava kako se radi o tome da se gradska arhiva već dvadeset godina nepravilno vodi i samo gomila te kako se ne radi o velikoj količini dokumentacije već da ona dugo stoji.



“Da smo naručili kamion da odnese tu arhivu u spalionicu onda bi dušobrižnici opet slikali i rekli da smo natrpali u kamion dokumentaciju rekli bi kako smo arhivu, dakle dokumentaciju natrpali u kamion”, kaže naša sugovornica.

Napominje kako se radi o građi za koju je Državni arhiv dao odobrenje pošto su rokovi čuvanja istekli da se građa izluči i uništi.

“Tu građu mi nismo mogli baciti tek tako u kontejner. Bilo ju je potrebno fizički uništiti i uništili smo je. Ovo je treće uništavanje arhivske građe u posljednje tri godine jer se prije toga, još od 1995. godine nije radilo ništa po tome pitanju. Sad kako uspijevamo razlučiti dokumentaciju popisujemo je i dokumentiramo i kada dobijemo rješenje od Državnog arhiva onda je uništavamo. Po ovom pitanju je i ministarstvo uprave prije dvije godine napravilo nadzor i nisu našli nikakve nepravilnosti”, rekla je Jelena Folnović.

Na pitanje je li moguće da je se s tom dokumentacijom spaljivala i novija dokumentacija ili da se s tim spaljivanjem nešto skriva rekla je kako Grad Glina postupa odgovorno i da su se prema arhivi uvijek ponašali jako odgovorno.

“Cijeli proces dobivanja dozvola za uništavanje arhivske građe iznimno se poštuje od samog roka trajanja, jer nije isti za sve dokumente do popisivanja građe te dobivanja dozvola za uništavanje od Državnog arhiva”, rekla je za Otvoreno pročelnica Folnović.

Božurić: Ne želim ni pomisliti na da se spaljuje dokumentacija koja bi mogla inkriminirati neke osobe

Vijećnik Mosta nezavisnih lista Mario Božurić u glinskom gradskom vijeću kojeg smo zamolili za komentar rekao je za Otvoreno kako ga čudi da je netko tek nekoliko desetaka metara od policijske postaje spaljivao samo smeće.

“Ako je ovo točno onda je na mjestu ove radnje već trebala biti policija”, kaže Božurić i dodaje ako se radi o uništavanju službene dokumentacije da se onda radi o kaznenom djelu.

“Spaljivanje bilo kakvog otpada na otvorenom prostoru nije dozvoljeno i u suprotnosti je s više zakonskih akata”, kaže i dodaje da se nada da je autor fotografija svjestan da je imao obvezu prijaviti spaljivanje bilo smeća bilo dokumenta na otvorenom prostoru.

Podsjeća i kako postoji način na koji se način na koji se uklanja papir, a da to sigurno nije spaljivanje na ulici.

“Ne želim ni pomisliti na da se spaljuje dokumentacija koja bi mogla inkriminirati neke osobe. Ako je spaljivano i samo smeće svejedno je skandalozno”. Dodaje i kako je nedopustivo da bilo tko pali bilo što bez nazočnosti vatrogasaca i najave policiji. “Očito neki žive u čudnim vremenima”.

Nije prvi put da se spaljuju dokumenti bez nadzora

Doznali smo i kako to nije prvi put da se tako, spaljivanjem u dvorištu uklanjala dokumentacija.

Bivši glinski pročelnik Bojan Dadasović kaže kako je dok je bio pročelnik čuo da se tako Grad Glina rješavao dijela dokumenta.

“U razdoblju od 2016. do dolaska pročelnice Folnović bio sam pročelnik Stručne službe Grada Gline koja je obavljala i poslove vezane uz izbore. 2017. godine nakon provedbe lokalnih izbora uočio sam da je dio izbornog materijala, prema svjedočanstvu čistačica, a po naredbi pročelnice Folnović spaljen u dvorištu. Nažalost, nisam mogao dalje reagirati jer sam smijenjen s mjesta pročelnika a o čemu i danas vodim sporove s Gradom Glinom”, rekao je kratko Dadasović.

Komentari