Gjenero: Plenković ovim putem pokazao kako će tražiti konsenzus, ali i ponašanje oporbe je logično

Andrej Plenković prošli je tjedan najavio pojedinačne sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus oko ključnih pitanja za državu. unatoč pozivu i unatoč situaciji u kojoj se država trenutno nalazi, kompletna oporba je odbila ovaj Plenkovićev poziv.

Plenković je poziv za sastanak oporbi poslao u trenutku dok još nije čak niti mandatar nove Vlade. Je li takav potez uobičajen, te zašto se oporba nije odazvala, za portal Otvoreno komentira politički analitičar Davor Gjenero.

“Ako gledamo strogo formalistički, onda gospodin Plenković još nije premijer, čak formalno nije niti kandidat za premijera, jer nije dobio mandat od predsjednika republike za sastavljanje vlade, međutim takvo gledanje je posve pogrešno”, kaže Gjenero.

Ipak Gjenero smatra kako ovaj Plenkovićev potez je neuobičajen, ali razuman, jer pokazuje kako je Plenković svjestan krize u kojoj se zemlja nalazi.


“Plenković radi jednu neuobičajenu stvar, on će sutra definirati sastav Vlade, što znači kako će Vlada biti definirana prije konstitutivne sjednice Sabora i predstavljanja Vlade Saboru. To je dobro zbog toga što pokazuje kako je Plenkoviću potpuno jasno kako ovo nije uvjetno rečeno ‘normalan’ mandat, nego da se ovdje radi o ‘novo normalnom’ mandatu i u tom smislu je poziv premijera potpuno opravdan”, govori Gjenero.

Također Plenković ovim putem pokazuje kako će tražiti konsenzus oko temeljnih pitanja koja su važna za državu koja se nalazi u krizi misli Gjenero, a to pokazuje kako je otvoren za suradnju.

“Plenkoviću će trebati šira potpora od ovih 76, odnosno vjerojatno 80 ruku u Saboru i sasvim je racionalno da prije konstituiranja Sabora pokuša razgovarati o temeljnim uvjetima buduće suradnje, s onima koji su lideri oporbe. To pokazuje kako Plenković ne misli antagonizirati oporbu nego planira s njom surađivati”, tvrdi Gjenero.

‘I ponašanje oporbe je logično’

Gjenero smatra kako je i ponašanje oporbe logično s obzirom na to kako SDP se nalazi u situaciji bez vodstva, a Miroslav Škoro još ne zna tko će mu sjediti u saborskom klubu.

“Lako je razumjeti i jedan dio opozicijskih lidera, zašto se ne odazivaju na ovaj Plenkovićev poziv na sastanak. SDP je u najvećem problemu, jer zapravo nemaju vodstvo, niti je dosadašnji njihov predsjednik još formalno nije razriješen što je dosta neobična situacija. Miroslav Škoro je također u teškoj situaciji jer ne zna koji će njegov zastupnički klub biti, odnosno tko će mu sve biti u zastupničkom klubu. Potpuno je jasno da će ga sačinjavati 12 zastupnika tek treba vidjeti koliko će ih doista na kraju sjesti u njegov klub. To su dva aktera koji vode najveće klubove, a koji su najtežoj situaciji, tako da je logično da ako oni izbjegnu ovakav sastanak na formalnoj razini naprave i lideri manjih zastupničkih klubova”, zaključuje Davor Gjenero.

Komentari