Gjenero: Ovo vjerojatno nije konačno dno na kojem će se naći SDP, Domovinski pokret mogao bi izgubiti parlamentarni status

Screenshot

Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je nove rezultate političke ankete Crobarometar za kolovoz.

“Mislim da je rezultat potpuno očekivan. Jasno je da je HDZ vodeća stranka i da ima veliku prednost pred drugima. Očekivano je i to da Možemo ima konsolidiranu potporu i da će vjerojatno dalje rasti”, rekao je Gjenero za Otvoreno.hr.

“Potpuno očekivan je zadnji pad SDP-a i to vjerojatno nije dno na kojem će se naći SDP sa svojim taktičkim vodstvom”, dodao je.

Smatra i kako će se vjerojatno nastaviti trend prelijevanja biračkog tijela od SDP-a prema Možemo i da će tu, kako će Možemo rasti, tako će SDP padati i obrnuto.



Vrlo sličnu situaciju Gjenero vidi i na desnici.

“Potpuno je očekivano relativno jačanje Mosta koji je konsolidirana stranka u tom prostoru i u daljnjem razdoblju možemo očekivati rast Mosta i pad Domovinskog pokreta”, rekao je.

‘Obračun s izbačenima dodatno će smanjivati politički kredibilitet vodstva SDP-a’

U SDP-u smatra, ne postoji nikakva naznaka za oporavak.

“Trenutno ne postoji nikakva naznaka za oporavak, dapače predstoji borba između ljudi za koje Grbin misli da je pobijedio ili isključio, za svoju poziciju na lijevom političkom polju. Ta borba će dodatno smanjivati politički kredibilitet vodstva SDP-a i dodatno utjecati na njihov pad”, rekao je.

Nova politička anketa: Domovinskom pokretu i SDP-u zbog unutarnjih sukoba pala popularnost, porasli Most i Možemo

 

‘Domovinskim pokret je na rubu očuvanja parlamentarnog statusa’

Ista stvar je tvrdi, sa Domovinskim pokretom.

“Činjenica da u tom političkom polju postoji konsolidirana stranka koja je i vrijednosno prepoznatljivija od njih (DP-a), utjecati će na daljnji rast Mosta i pad Domovinskog pokreta”, rekao je.

“Oni su sad na rubu toga da počnu gubiti parlamentarni status, no sad nisu izbori” rekao je Gjenero te dodao:

“U slučaju novih izbora, sasvim sigurno da bi Most bio ključan akter u desnom parlamentarnom prostoru.”

Smatra i kako je teško prognozirati pojavu nove opcije na desnici.

“Teško je najavljivati pojavu nekih novih političkih opcija, pogotovo je malo vjerojatno da bi akteri koji su već jedanput doživjeli neki oblik političkog neuspjeha, mogli preuzeti to biračko tijelo”, rekao je.

Smatra i kako se HDZ već čvrsto usidrio na desnom centru te više nema doseg na biračko tijelo DP-a, a od toga bi mogao profitirati Most.

“HDZ je sve više stranka desnog centra i oni ne mogu računati na ovo biračko tijelo koje je zapravo izvan ustavnog luka“, rekao je.

‘Najžešći kritičari nove zagrebačke administracije’

“Tu će Most vjerojatno zaoštravati svoju retoriku i preuzimati to biračko tijelo. Oni se i pripremaju za tu situaciju. U Zagrebu su se profilirali kao najžešći kritičari nove administracije”, rekao je te dodao:

“Na nacionalnoj razini preuzimaju sve više biračkih glasova koje Domovinski pokret gubi, tako da je tu prilično jasno u kojem smjeru će se procesi odvijati.”

Smatra i kako je moguće da Most pritom skrene “desnije” na političkom spektru.

“Oni se već poigravaju sa populizmom od kojeh su bježali u izbornoj kampanji i na kojeg se nisu toliko oslanjali. Ulaze i u antivaksersko biračko tijelo. Oni se obraćaju biračima koji ne spadaju u ustavni luk”, zaključuje Gjenero.

Komentari