Gjenero o mogućnosti odgode lokalnih izbora: Ne vjerujem da će doći do odgode izbora, a i ne vjerujem da bi ikome koristila

Sve su češće spekulacije o mogućoj odgodi nadolazećih lokalnih izbora u slučaju loše epidemiološke situacije ili HDZ-ove procjene o mogućem neuspjehu, a broj zaraženih bi svakako poslužio kao ‘validan’ izgovor za mijenjanje zakona. Hoće se li se one pretočiti u stvarnost i kome bi to odgovaralo, a kome ne, upitali smo političkog analitičara Davora Gjenera. 

“Premijer Andrej Plenković je vrlo čvrsto rekao da odgode neće biti prema tome za sada mi se ne čini da je ta odgoda vjerojatna. Točno je da je zakonom propisano da se izbori održavaju treće nedjelje u svibnju. Dakle, taj termin je vrlo čvrst i vrlo fiksan”, kaže Gjenero.

“Morala bi se raditi zakonska izmjena da bi se napravilo ono što su Nizozemci napravili za parlamentarne izbore tj. da glasovanje protegnu na 2 ili 3 dana što bi po mom mišljenju bilo prilično dobro rješenje, za rješenje o online glasovanju mislim da jednostavno do svibnja nema vremena. Ovo produženje na dva dana bi bilo dosta zakonski komplicirano. Naravno, ne vjerujem da će doći do odgode izbora i ne vjerujem da bi ikome koristila. Kandidati koji su dobri, ostat će dobri kandidati i za mjesec ili dva. Oni koji su loši, ostat će loši i tada, a mi bismo se morali naviknuti da osim u velikim gradovima, idu neke mjere u županijama”, nastavlja Gjenero.

“Velik je broj relativno malih jedinica lokalne samouprave, dakle gradova i općina u kojima se lokalne vlasti često formiraju po drugim kriterijima nego što su stranački kriteriji. Dakle sve više neovisne liste i nestranački kandidati igraju ulogu u tim izborima”, zaključio je Gjenero



Komentari