Analitičar o presudi Stanišiću i Simatoviću: To je bilo očekivano, ali to sada komplicira čitavu priču oko Haga

Nekadašnji šefovi Službe državne sigurnosti Srbije, Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki osuđeni su pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove – MMKS na 12 godina zatvora. 

U presudi se spominju zločini koje su srpske snage počinile nad nesrpskim stanovništvom na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji uključuju brutalna ubojstva, silovanja i zatvaranja.

Proglašeni su krivima za pet točaka optužnice među kojima su zločini protiv čovječnosti kršenje zakona i običaja ratovanja, ali ne i za udruženi zločinački pothvatUZP.

Presudu Stanišiću i Simatoviću za portal Otvoreno komentirao je analitičar za međunarodne odnose Denis Avdagić.



Ishodom suđenja kaže, nije iznenađen:

“Čini mi se da nema nikakvih prevelikih iznenađenja. To je u biti bilo ono što se očekivalo, da će biti takva presuda i to sada komplicira čitavu priču oko Haga i svega onoga što se tamo dogodilo”.

Čini mu se kako presudom na kraju nitko nije zadovoljan te da neki smatraju kako je to trebao biti i cilj. Ali ističe kako je glavno pitanje u čitavoj toj epohi Haškog suda, pravda za žrtve te je usporedio ovaj slučaj s nürnberškim procesom.

“Ono što je trebalo biti krucijalno, nije bilo pitanje nekakvog pomirenja već zadovoljštine za žrtve. Ako to usporedimo sa završetkom Drugog svjetskog rata gdje je upravo tako bilo usmjereno suđenje nacističkim zločincima, čini mi se da je to ovdje u potpunosti izostalo”, rekao je Avdagić.

“Ako žrtve na kraju krajeva nisu zadovoljne sa sveukupnim djelovanjem Tribunala, pa čak i s ovom zadnjom presudom, čini mi se da je u ovom slučaju međunarodna zajednica podbacila”, zaključuje Avdagić.

Stanišić i Simatović osuđeni na 12 godina zatvora

Komentari