FRED MATIĆ PRISJETIO SE DOLASKA GOTOVINE I MARKAČA ‘General Gotovina oduševio me je svojom smirenošću’

Fred Matic Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Prije osam godina avionom su iz Rotterdama u Zagreb došli generali Ante Gotovina i Mladen Markač, a na Trgu bana Josipa Jelačića dočekalo ih je više od 100 tisuća građana.

Tadašnji premijer Zoran Milanović poslao je po njih vladin avion u kojem su osim njihovih supruga bili i tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović i zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić, koji je tada obnašao dužnost ministra branitelja.

Fred Matić prisjetio se tog dana i ispričao nam je kako je izgledao dolazak generala u Hrvatsku.

Na početku navodi kako se iznenadio kad su ga tog jutra nazvali i rekli da Ante Kotromanović i on idu po generale.



‘Bio sam sretan što sam dobio tu čast”, ističe Matić koji je to jutro odmah odjurio kući po putovnicu, kako dodaje.

Najviše ga je oduševio general Ante Gotovina sa svojom smirenošću i razmišljanjima.

“Na putu nazad smo pričali. Fascinirala me ta smirenost generala Gotovine. Bio je drugačiji nego što sam ga ja zamišljao do tada”, priča.

Dodaje kako mu se svidio govor generala u kojem je poručio da se moramo okrenuti budućnosti.

‘Mnogi su bili razočarani onim što je rekao’

No nisu svi dijelili njegovo mišljenje.

“Koliko god su ljudi bili oduševljeni, primijetilo se da su mnogi bili razočarani onim što je rekao. Žao mi je što ga nisu poslušali. Nismo se okrenuli budućnosti već smo joj okrenuli leđa”, zaključuje.

Smatra kako ne treba zaboraviti prošlost te da postoje institucije koje su za to zadužene. “Za pitanja nestalih osoba i kažnjavanje ratnih zločina trebaju se baviti oni koji su za to zaduženi, a ne cijela Hrvatska”, poručuje.

Podsjetimo, generali Ante Gotovina i Mladen Markač vratili su se u Hrvatsku nakon oslobađajuće presude suda u Haagu. Sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su generali sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca. Generale je oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

Odlikovani su za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, te za zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH.

Komentari