POČINJE NAJVEĆA KONFERENCIJA U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EUROPI: Ekonomski forum 2020 ove godine u Karpaczu

Ekonomski forum

Ekonomski forum 2020 održati će se od 08. do 10. rujna u Karpaczu, u Gołębiewskom hotelu, priopćio je Zygmunt Berdychowski, Predsjednik programskog vijeća Gospodarskog foruma na službenoj stranici Ekonomskog foruma.

Ekonomski forum je već 30 godina prostor za sastanke i sadržajne rasprave na kojima sudjeluju  predstavnici ekonomskih i političkih krugova iz središnje i istočne Europe.

Svake godine Forum, organiziran početkom rujna, dovodi više od 4000 gostiju iz preko 60 zemalja Azije, Amerike i Europe. Među njima se nalaze lideri na polju politike, društvenih pitanja i gospodarstva, kao i otprilike 600 novinara.

Misija foruma je putem konstruktivnog dijaloga stvoriti povoljnu klimu za razvoj političke i ekonomske suradnje između država članica EU i njihovih susjeda. Osim toga, platforma bi ohrabrivala globalne inicijative i nova rješenja brinući se za prirodno okruženje i lokalnu zajednicu.



Trebao se održati u Krynica Zdrój-u, no zbog izbijanja zaraze u gotovo 20 poljskih kotara i 6 vojvodstva, među kojima se nalazi tradicionalno mjesto susreta, premjestili su ga u Karpacz koji se nalazi u zelenoj zoni.

Zbog epidemije opseg programa će se prilagoditi

Iako će se opseg programa promijeniti, s obzirom da su posljednji mjeseci pokazali da čak i najnapredniji internetski komunikacijski alati ne mogu zamijeniti izravne međuljudske odnose, sastanak planiraju održati na tradicionalan način, a samo neke od rasprava prenijeti na internet.

Program Ekonomskog foruma 2020, koji se kontinuirano ažurira, sastoji se od više od 330 događanja, podijeljenih u 17 tematskih jedinica.

Portal Otvoreno medijski je pokrovitelj ovogodišnjeg Gospodarskog foruma, a na njemu će sudjelovati i naš glavni urednik Marijan Opačak.

Intervju sa predsjednikom Ekonomskog foruma 2020 

Predsjednik Ekonomskog foruma 2020 Zygmunt Berdychowski dao je intervju za Bogusław Chrabota, glavnog urednika Rzeczpospolita, dnevnih ekonomskih i pravnih novina u Poljskoj.

forum-ekonomiczne.p

Koje su glavne pretpostavke ovogodišnjeg Ekonomskog foruma?

Moto mu je „Europa nakon pandemije: solidarnost, sloboda, zajednica?“.

Solidarnost jer je 2020. godina prije svega godina kada se obilježava 40. obljetnica solidarnosti. Pokret koji je doveo do pada Belinskog zida toliko je promijenio naš dio Europe. Sloboda jer su rasprave o tome kako kombinirati pravo na puno ostvarenje slobode za pojedince i zajednicu u ostvarenju vlastitih potreba za sve sa sve snažnijim i učestalijim pokretima koji anarhiziraju demokratsku stvarnost. I na kraju zajednica, jer se tijekom stvaranja Europske Unije, u našem dijelu kontinenta sve više govori o tome kako brinuti o vlastitom identitetu i nacionalnim interesima. Slogan također vrijedi i u kontektu epidemije. Kako stvoriti trajnu međunarodnu solidarnost u borbi protiv najveće zaraze 21. stoljeća? Koliko država može ograničiti građanske slobode u javnom interesu građana?
Gdje je granica između slobode pojedinca i njegove odgovornosti za sudbinu zajednice?
Hoće li svijest o univerzalnoj prijetnji stvoriti zajednicu koja će nam pomoći da prevladamo COVID-19?

Hoće li se na Ekonomskom forumu 2020 dotaknuti i pitanja koja nemaju veze sa epidemijom?

Naravno. Ne možemo zanemariti tako važna pitanja kao što su spajanje koje su pripremili Orlen i Lotos ili divovske investicije kao što je Transportno središte solidarnosti. Tradicionalno, puno ćemo vremena provesti razgovarajući o cyber sigurnosti, međunarodnoj sigurnosti, industriji oružja ili istočnom bloku NATO-a .

Krynicu svake godine posjećuju premijeri i ministri. Možemo li ih očekivati ​​i ove godine? Jesu li već potvrdili svoje prisustvo na Forumu?

Ekonomski forum u Krynici Zdrój najveći je događaj ove vrste u ovom dijelu Europe. Njezin rang svake godine privlači mnoštvo stručnjaka, vođa politike i poslovanja. Ne želim previše otkriti ovdje, ali jednu stvar mogu odlučno reći. Gosti koje smo pozvali na Gospodarski forum 2020 ne razlikuju se po rangu od onih koje smo ugostili u prethodnim godinama. Mislim na goste iz Poljske i inozemstva. Međutim, nećemo razgovarati o tim najvažnijim posjetima dok se svi ne sretnemo u Krynici u rujnu.

NAPOMENA: Forum se trebao održati u Krynica Zdrój-u, ali je premješten u  Karpacz

Komentari