Dijanović: Non paper služi da potakne daljnja trvenja u BiH, dijeli ljude i širi destabilizaciju

Nešto manje od tri tjedna dijele nas od najveće i najbolje ankete koja se može napraviti-lokalnih izbora. U Terapiji Marijan Opačak razgovarao je s političkim analitičarom Davorom Dijanovićem o šansama političara, aferama koje pune naslovnice medija, a dotaknuli su se i non papira i crtanja granica.

˝Kampanja se zakuhtava. Tko će bolje platit, bolje stoji. Te ankete ne služe za ispitivanje trendova, već za modeliranje javnog mnijenja. Imamo Tomaševića kojemu je najsigurnije za drugi krug. Mediji su mu skloni. Iako zastupa teme lijevog radikalizma, u medijima se ističu ekološke teme koje promoviraju. Prema jednoj anketi Filipović vodi, drugoj Pavičić Vukičević, trećoj Škoro˝, rekao je Dijanović.

Osvrnuvši se na druge gradove, smatra da će SDP dobiti Rijeku jer, kaže, ako izgube, sve su izgubili. Iako u Splitu, prema sadašnjim anketama vodi Vice Mihanović, Dijanović smatra da tko plati anketu, za njih radi.

˝Trebala bi postojati neovisna agencija. One su pogotovo na prošlim izborima znale promašiti za 3, 4 %, uprte su u predizborne manipulacije. Ako netko dobije 3, 4 % više ili manje, može poremetiti sveukupni poredak. Kod nekih kandidata ti promašaju, mogu značiti ulazak ili ne ulazak u drugi krug˝, tvrdi Dijanović.



Osvrnuo se na probleme u pravosuđu.

˝Mamić je potvrdio ovo što svi znamo. I ta afera i afera pršut pokazale su da s visokopravosudnim dužnicima, država u kojem nema pravne sigurnosti, nitko lud ne želi investirati. Mislim da su to ove afere jasno potvrdile, iako to znaju i ptice na grani. Vrana vrani ne kopa oči, to je jedan umreženi sustav. Od postojećih mainstream stranaka nema volje da se to riješi. I u drugim državama je izvršena reforma pravosuđa. U Slovačkoj i Rumunjskoj je došlo do reforme˝, rekao je.

Naglasio je da je Hrvatska bila pod monitoringom od ulaska u EU.

˝To je bilo vezano uz politička pitanja, nije bilo kad je u pitanju gospodarski kriminal. Dok se to ne riješi, nema napretka. Vidimo da je gospodin Vidošević dokazao da je većinu imovine stekao legalno. Ako pokazujete da se može krasti nekažnjeno, šaljete poruku mladima da to rade ili da odu van˝, tvrdi.

Osvrnuo se na Non paper koji je podijelio BiH.

˝Mislim da Slovenija nema kapacitet za dijeljenje BiH. kad bi se napravila analiza tko dobiva, tko gubi. Spominje se i Orban. Najviše imaju slovenska ljevica i bošnjački faktori. Slovenija treba preuzeti predsjedanje EU. Non paper se veže uz bošnjačke službe. Nitko nema koristi, to su nepostojeći dokumenti kojima se nastoji ukazati na problem. Osim za diplomatsku komunikaciju za neke manipulativne ciljeve, služi da potakne daljnja trvenja u BiH, dijeli ljude i širiti destabilizaciju˝, rekao je.

Dodao je da EU to ne može riješiti, ali može Amerika u suradnji s Rusijom.

Osvrnuvši se na nestanak Dragana Čovića s političke scene, Dijanović je ustvrdio da ga se može kritizirati, ali je legitimno izabran predstavnik Hrvata u BiH.

˝Dok god ga biraju, trebaju ga i predstavljati. Koristi mu da je po strani, ali pokazuje da je hrvatski faktor postao pre slab˝, zaključuje.

Komentari