Denis Avdagić: Apsolutno najgora varijanta je građanski rat u Srbiji, ali to nije moguće jer nema ni tih kapaciteta ni želja

hrt

Je li Srbija zaista na rubu građanskog rata te, ako se parlamentarni izbori u toj zemlji održe 21. lipnja, imaju li oporbenjaci šanse “preuzeti kormilo” od “kapetana broda” Aleksandra Vučića?

Uoči izbora, a nakon popuštanja mjera protiv koronavirusa, ovih dana je došlo i do fizičkih napada ispred Skupštine, gdje su se sukobili pristaše oporbe i Vučićevi simpatizeri. Mijenja li se politička slika u Srbiji ili će Vučić ustrajati, a posljedično i ostati na čelu Srbije te i dalje “rovati” i pokušavati destabilizirati zemlje u okruženju, upitali smo vanjsko-političkog analitičara Denisa Avdagića.

Kako bi objasnio trenutno stanje u Srbiji, Avdagić je rekao kako je u toj zemlji zapravo cijela ova pandemijska situacija na globalnoj razini za neko vrijeme odgodila unutarnje nemire koji su već dulje vrijeme trajali, a vezani su, prije svega uz to, hoće li i kada će biti izbori te pod kojim uvjetima će se održati.

“To je ono što je najvažnije oporbi s obzirom na to da im sadašnji uvjeti ne pružaju fair play te stoga nisu zadovoljavajući”, rekao je Avdagić objašnjavajući zašto se u Srbiji događa ovakva situacija.



Kina je ‘bacila šapu’ na Srbiju

Na upit o tome što misli o Vučićevom približavanju Kini, Avdagić je istaknuo kako je to već dulje vrijeme vidljivo jer “Kina baca šapu” na Srbiju, a to se dodatno i utvrdilo za vrijeme pandemije koronavirusa, a možda će i dalje rasti, ako će s druge strane slabiti put Srbije prema Europskoj uniji.

Što to znači za nas, EU te u globalnom kontekstu, upitao se Avdagić i odmah odgovorio.

“Ništa nam to ne znači. Kina već dulje vrijeme pokušava pronaći veći broj tzv. ‘sidrišta’ na drugim kontinentima. Ono što rade u Srbiji, ipak nije ona razina koju imaju u nekim afričkim zemljama”, rekao je Avdagić dodajući kako s druge strane, Srbija i dalje “titra” između više silnica i još uvijek nije odlučno krenula nekakvim prokineskim putem pa čak u potpunosti ni proruskim putem.

Analizirajući njegov komentar, čini nam se kako je Srbija i dalje negdje između svega pa se ne možemo oteti dojmu da se ponaša prema onoj staroj narodnoj da “umiljato janje dvije majke sisa”.

No, ostavimo Kinu sa strane i vratimo se bližem okružju i prvim susjedima Srbije, među kojima je i Hrvatska. Upitali smo Avdagića kako će se trenutna situacija odraziti na našu zemlju?

Nema kapaciteta ni želja za građanski rat u Srbiji

Odgovorio je kako nam to ne donosi nekakve velike promjene, barem ne za sada.

“Ono što bi svima moglo donijeti mnogo neugodnosti bilo bi se kada bi se situacija u Srbiji jako pogoršala. Apsolutno najgora varijanta je građanski rat u toj zemlji, no mislim da to nije tema o kojoj možemo vrlo ozbiljno razgovarati jer nema ni tih kapaciteta ni želja. Jedino bi tako nešto moglo negativno utjecati na ostale zemlje”, istaknuo je Avdagić.

Osvrnuo se i na turizam jer nam dolaze turisti i iz te zemlje te rekao kako situacija ionako nije previše sjajna zbog pandemije koronavirusa.

Zanimalo nas je i ima li oporba u Srbiji snage svrgnuti Aleksandra Vučića i njegovu svitu?

Na to pitanje je odgovorio kako u Srbiji nema kompletno ujedinjene oporbe, a ona nema ni snagu da svrgne vlast. Međutim, sve se može promijeniti.

“Sve ovisi o tome na koji način će reagirati aktualna vlast. Što će biti za tjedan dana, dva tjedna, mjesec dana ne zna se još, ali u ovom trenutku oporba ne može ništa. Niti im ankete ne daju neku mogućnost, a i Vučić svojim građanima daje po 100 eura kao mjeru protiv pandemije koronavirusa. Vučić želi da budu izbori sada jer bi mu jesen donijela sasvim drugačiju situaciju. Vidjet ćemo što će biti, a zasad ne treba očekivati nekakav ekstremniji razvoj događaja. No, sasvim sigurno to nije ugodno, posebice za ljude koji tamo žive”, zaključio je Avdagić.

Komentari