Davor Huić za Otvoreno: Neizbježno će doći do smanjivanja plaća u javnom sektoru, pritisak na zaduživanje je velik

Foto: Darko Tomas / CROPIX

U Saboru se raspravlja o rebalansu proračuna kojeg je Vlada stavila pred zastupnike. Suočeni s velikim padom prihoda zbog krize izazvane koronavirusom, predlažu da se proračunski prihodi smanje za oko 23 milijarde kuna i iznose 122 milijarde, a da ukupni rashodi ostanu na prvotno planiranih 147,3 milijardi kuna. Ovako predloženi rebalans proračuna za portal Otvoreno komentira ekonomski analitičar Davor Huić.

“Vlada je napravila nekakve uštede, jer su imali ekstra rashode, a ekstra rashodi su sad unutar postojećeg proračuna, dakle nema povećanja. Napravljene su uštede u drugim stavkama i to mi se čini optimistično, no te su uštede i dalje male, ja sam očekivao puno drastičnije rezove, kojih sada u izbornom razdoblju sigurno neće biti”, kaže Huić.

No Huić ne vjeruje kako je moguće izgurati ovu krizu bez smanjivanja plaća u javnom sektoru, što smatra neizbježnim.

“Bez obzira na diskusiju treba li ili ne treba rezati plaće, neizbježno će doći do smanjivanja plaća u javnom sektoru, jer je pritisak na zaduživanje toliki da neće biti prostora”, upozorava Huić.



Huić smatra kako je zaustavljanje javnih nabava pogrešna Vladina odluka, te kako se bez toga gospodarstvo neće moći pokrenuti, već suprotno još će se dodatno dodatno usporiti gospodarska aktivnost.

“Glavni prigovor Vladi je što su zaustavili javnu nabavu, to je pogrešna politika. Kod javne nabave broj objavljenih natječaja pao je za 50 posto, to pokazuje kako se ‘mašina’ zaustavila i  treba ju pod hitno pokrenuti, jer tako se usporava gospodarska aktivnost, a to je zadnje što nam sada treba. Nama sada treba država koja će odraditi svoj dio, dakle povući gospodarstvo, a to se ne radi tako da se zaustave javne nabave”, zaključuje Davor Huić za Otvoreno.

Sabor će raspravljati o rebalansu proračuna: Prihodi manji 23 milijarde kuna

 

 

Komentari