Davor Gjenero: Šokiran sam potpuno novim i dosad nepoznatim Zoranom Milanovićem. Njegovo ponašanje je od početka mandata gotovo bez greške

Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Jednomjesečni mandat predsjednika Zorana Milanovića je iza njega, ali i nas. Što misli o tome kako je prošao taj mjesec i kako se snašao bivši predsjednik Vlade, a sadašnji predsjednik za portal Otvoreno upitali smo političkog analitičara Davora Gjenera.

Na početku je odmah rekao kako je šokiran, jer je ponašanje hrvatskog predsjednika od dana inauguracije do danas manje više bilo bez greške i da je to potpuni novi i dosad nepoznati Zoran Milanović.

“On je odmjeren i brižno izbjegava konflikte te se ponaša izrazito konsilijantno odnosno pomirljivo i pristupačno tako da je za sada ocjena njegova rada kao predsjednika države iznimno visoka”, rekao je Gjenero.

Počinjemo funkcionirati kao pristojna država

Pohvalio je to što je nastavio pozitivan slijed u imenovanju veleposlanika. Naime, Kolinda Grabar Kitarović se nakon mandata bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je poštujući demokratska prava odbio izručiti vjerodajnice za troje veleposlanika, suglasila s imenovanjima tih veleposlanika. Ona ih je potvrdila, a oni su odradili svoje pune mandate. Isto je napravio i Milanović koji je potvrdio Hidajeta Bišćevića kao veleposlanika u Beogradu.



“Sve ostalo bi bilo vrlo neugodno. Kao što bi bilo neugodno da je bivša predsjednica, nakon što je poražena na izborima potpisala imenovanje veleposlanika Bišćevića. Dakle, počinjemo funkcionirati kao pristojna država”, rekao je Gjenero.

Dogodile su nam se iznenađujuće stvari u nekoliko zadnjih tjedana koje su nam ujedno pokazale koliko nam treba da postanemo bolja država.

“Odjednom naša država prema van počinje izgledati mnogo ‘pristojnije’ nego što smo mislili”, istaknuo je Gjenero.

Hrvatska ‘politička arena’ ipak nije iracionalna

Osvrnuo se na Milanovićevo obraćanje naciji, koje je, prema Gjenerovom mišljenju, došlo u pravom trenutku. Poslao je potporu dobrim praksama koje su se počele događati.

“Od Milanovića kakvog smo prije poznavali, teško smo mogli očekivati rečenicu da država funkcionira dobro i da Vlada dobro radi svoj posao. No, tu rečenicu smo čuli u najboljem mogućem trenutku kada ju je trebalo čuti. Pokazalo se da hrvatska ‘politička arena’ ipak nije tako iracionalna kao što se činilo”, istakno je Gjenero.

I Milanoviću i HDZ-u je jasno da je sada vrijeme za suglasnost unutar društva.

“Čini mi se da se Hrvatska pokazala u teškoj krizi bolje nego što smo očekivali. Ograničena su trenutno neka temeljna prava, ali se to čini vrlo razborito i promišljeno, a i u tom ima predsjednik države posredno svoj obol iako ključne odluke donosi Vlada. Iako je ovaj mjesec bio težak, u demokratskom smislu, za Hrvatsku je mjesec nade u to da možemo postati pristojna država”, zaključio je Gjenero.

Komentari