Crnjac o rezoluciji Europskog parlamenta o BiH: To je pravno neobvezujući dokument. Važniji je stav novog visokog predstavnika u BiH

Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se ne spominju prava konstitutivnih naroda, dok su odbijeni amandmani pučana, za koje su glasali hrvatski zastupnici neovisno o stranačkom klubu, kojima bi se u tekst rezolucije ubacila prava konstitutivnih naroda.

Novinar Ivan Crnjac za Otvoreno je rekao kako se ova rezolucija u dijelu medija u BiH, pretežito bošnjačkim medijima, slavodobitno predstavlja kao pobjeda građanske i unitarne BiH kako je vide trabanti bošnjačkog nacionalizma poput člana predsjedništva Željka Komšića.

Pravno neobvezujući dokument

“Valja napomenuti dvije stvari – svojedobno je EU parlament donio Rezoluciju o federalizaciji BiH koja nije federalizirana nakon toga niti je izmijenjen Izborni zakon onako kako je tada to ta rezolucija predlagala”, podsjeća naš sugovornik i dodaje kako su i jedna i druga rezolucija samo to – pravno neobvezujući dokument.

Podsjeća kako je jako važna stvar stav novog Visokog predstavnika u BiH koji je rekao da je za njega Daytonski sporazum sveti sporazum.



“Isti taj sporazum ima u sebi utkano sve ono što zadovoljava sve konstitutivne narode i ostale građane pa je pričao konstitutivnosti kao zastarjelom modelu naprosto deplasirana”, napominje.

Također kao jako bitnu stvar Crnjac ističe ono što u javni prostor šalju predsjednik Milanović i premijer Plenković.

“Da stav koji oni zagovaraju nije stav koji ima prolaz, oni ga ne bi toliko dominantno i gorljivo zagovarali. Riječ je o, dakle, političarima koji imaju previše utakmica u nogama da bi tek tako podržavali koncept koji redikuli bošnjačkog nacionalizma nastoje prikazati kao nešto nazadno”, rekao je za Otvoreno Ivan Crnjac.

Usvojeno izvješće EP-a o BiH koje su kritizirali hrvatski zastupnici

Podsjećamo, rezolucija izvjestitelja pučanina Paula Rangela, u kojoj se ne spominju prava konstitutivnih naroda, usvojena je s 483 glasa za, 73 protiv i 133 suzdržanih.

Protiv usvajanja rezolucije glasali su zastupnici HDZ-a Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Sunčana Glavak i Željana Zovko, kao i zastupnici SDP-a Romana Jerković, Predrag Fred Matić, Biljana Borzan i Tonino Picula. Zastupnica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić te nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić bili su suzdržani, dok je za usvajanje rezolucije glasao IDS-ov Valter Flego.

U prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta o BiH, čiji je izvjestitelj pučanin Paulo Rangel, ne spominju se prava konstitutivnih naroda.

 

Komentari