Crnjac: HNS BiH ne bi bio smio biti uljuljan kao HDZ BiH

Hrvatski narodni sabor je potpuno važna, ali tiha, gotovo pa u potpunosti marginalizirana hrvatska institucija u BiH, rekao je za portal Otvoreno novinar i politički komentator Ivan Crnjac.

Ivan Crnjac je, komentirajući najave pojedinih hrvatskih političara i aktivista u BiH o tomu kako HNS mora napraviti neke ključne pomake, rekao da HNS “mora prestati biti uljuljan”.

“Hrvatski narodni sabor je prevažna, a istovremeno jako uljuljana institucija. Ponekad djeluju kao da im je svrha postojanja samo da bi postojali. To bi trebalo biti nadideloško, nadstranačko i nadpolitičko tijelo bh. Hrvata. Njegov opseg djelovanja bi trebao biti puno širi. U pravu je ova gospoda koja komentira nedjelovanje HNS-a. To ne bi smio biti standard i obrazac ponašanja zato što su Hrvati u poziciji u kojoj jesu. HNS bi trebao biti u potpunosti posvećen rješenju hrvatskog pitanja, a ne vidimo da je to tako. Sličan je obrazac ustaljene politike i u HNS-u i u HDZ-u BiH, a to je potpuno pogrešno”, smatra Crnjac i dodaje: “Hrvatski narodni sabor je potpuno važna, ali tiha, gotovo pa u potpunosti marginalizirana hrvatska institucija u BiH”.

On ističe i kako se politike Hrvata u BiH trebaju aktualizirati kroz HNS.



“HNS mora ponuditi neko konačno rješenje za ovu suludu situaciju. Hrvatske stranke će izvršiti opasno samoranjavanje ako pristanu ući u izbore 2022. bez izmjena Izbornog zakona. To samoranjavanje bi moglo imati i jako tragičan ishod. Kockanje s hrvatskom konstitutivnošću nije vrijedno plaća u javnim institucijama koje dobijaju naši dužnosnici, a ulazak u izbore 2022. je upravo to – jedan blef koji neće biti teško prokužiti”, rekao je Crnjac.

Djelovanje HNS-a je nedavno komentirao i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović koji je jasno kazao kako Hrvati ne smiju ući u izborni ciklus 2022. ako se ne riješi Izborni zakon do tada koji bi Hrvatima omogućavao potpunu konstitutivnost i ravnopravnost s druga dva naroda.

Kategoričan je tada bio Cvitanović koji je eksplicitno rekao: “Ili Izborni zakon, ili Herceg-Bosna, Hrvati nemaju drugu opciju”.

Odgovornost u HNS-u vidi i politički aktivist Tomislav Zelenika. On smatra kako je to tijelo ključno među bh. Hrvatima.

“Iako u HNS-u dominira kadar HDZ-a BiH koji je najveća hrvatska stranka, ima tamo i drugih ljudi, iz drugih stranaka ili onih koji formalno nisu HDZ. Mislim da HNS mora skupiti dovoljno rasudne snage kako bi ojačao svoj ulog za pregovaračkim stolom s bošnjačkom stranom. Upravo je HNS onaj koji to treba, jer je on ključna hrvatska institucija u BiH”, istaknuo je Zelenika u izjavi za Direktno.hr.

Inače, Hrvatski narodni sabor u BiH okuplja sve stranke s hrvatskim predznakom iz BiH koje su parlamentarne na nekoj od razina vlasti u BiH bilo da se radi o lokalnoj ili državnoj razini, o entitetima Federacija BiH, Republika Srpska ili Distrikt Brčko.

HNS je osnovan početkom tisućljeća nakon što su visoki predstavnici u BiH grubo kršili državni ustav ponajviše na štetu Hrvata i Srba.

Rad tog tijela obnovljen je 2011. godine, a aktualni predsjednik HNS-a u BiH je Dragan Čović koji vodi i HDZ BiH.

Komentari