Covid potvrde: Nešto neophodno ili moderni način segregacije?

Covid-potvrda Foto: Index

Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka nedavno je objavio da taj grad postaje prvi u SAD-u koji uvodi covid potvrde. U Europi, pa tako i u Hrvatskoj, to je već normalna pojava iako mnogi smatraju da one, ne samo da nisu potrebne, već i diskriminiraju one koji ih nemaju.

U ovoj aktualnoj pandemiji koronavirusa bilo je puno neobičnih stvari koje su nam prije bile nezamislive. Radno vrijeme kafića i klubova se ograničilo do ponoći, u svim zatvorenim prostorima, čak i ako ste zdravi, postalo je obvezno nošenje maski, a ukoliko ste bili u kontaktu s nekim tko je pozitivan, vi ste, također, sljedećih 10 ili 14 dana morali provesti kod kuće. Ipak, ništa nije bilo toliko neobično kao činjenica da gotovo nigdje ne možete ući bez dokaza da ste se cijepili ili da ste prebolili neku bolest.

Hrvatska radi loše stvari

Cijepljenje protiv koronavirusa nije obavezno niti će ikada biti jer bi u slučaju nekih komplikacija osoba mogla tužiti državu što ona zasigurno ne želi. Upravo je zbog dosta neobično da su cijepljene osobe privilegirane u odnosu na necijepljene.

U Hrvatskoj su covid potvrde potrebne pri održavanju svih događaja, manifestacija, utakmica i koncerata, kao i kod svih inozemnih putovanja. Ukoliko nemate covid potvrdu 48 sati prije ulaza na vaš događaj potrebno se testirati antigenskim ili PCR testom koji košta čak 80 kuna.



Ako imate covid potvrdu koja nije starija od šest mjeseci test nije potreban. S obzirom da se i cijepljeni, a posebno osobe koje su samo preboljele koronavirus, i dalje mogu zaraziti, ova odluka je diskriminirajuća i nema nikakvog smisla.

Neobjašnjivi slučajevi

Kada je već spomenuti de Blasio najavio uvođenje covid potvrda u New Yorku nisu baš svi bili oduševljeni tom idejom. Tome se usprotivila kongresnica Nicol Malliotakis, koja je najavila tužbu protiv gradonačelnika.

O tome zašto planira podići tužbu i zašto misli da COVID putovnice nisu potrebne, govorila je na svojoj konferenciji za medije, čiju je snimku objavila i na YouTubeu. No, snimka je ubrzo uklonjena, a kako kongresnica Malliotakis kaže, iz YouTubea su ih obavijestili da su njenom objavom “prekršili smjernice zajednice”.

Ovaj slučaj nikada nije do kraja objašnjen, ali to nije jedini slučaj oko covid potvrda koji apsolutno nikome nije jasan. Za jednu zaista nevjerojatnu situaciju dovoljno je samo skoknuti do Splita.

Tamo je za Slobodnu Dalmaciju 57-godišnji Splićanin objasnio kako je on bio pozitivan na virus te zbog njega proveo 11 dana u bolnici, ali kako se testirao antigenskim, a ne PCR testom, sada ne može dobiti potvrdu i ne može otići kod svoje obitelji u inozemstvo.

Hoće li se moći normalno živjeti bez covid potvrda?

Nedavno se pojavila i priča da bi na jesen kada se, zbog sezonalnosti, epidemiološka situacija ponovno pogorša, covid potvrde bile obavezne i za puno više stvari kao što je, na primjer, odlazak u trgovinu.

Ipak, da to neće biti slučaj smatra Mato Palić, profesor Pravnog fakulteta u Osijeku i ustavnopravni stručnjak koji kaže: “Zabrana ulaska u trgovine predstavljala bi prevelik teret za osobe koje nemaju covid-potvrdu, a takvo ograničenje vrlo izvjesno ne bi prošlo provjeru ustavnosti.”

To bi zasigurno dovelo do veće pobune građana što Vlada definitivno želi izbjeći. Također, mogu se voditi i primjerom Francuske gdje se odvija upravo takva situacija. Bez potvrda se ne može gotovo nigdje, a na prosvjed je došlo pola milijuna ljudi.

Horor u Francuskoj

Okidač za početak ovih prosvjeda bilo je odobrenje Ustavnog vijeća, francuskog ekvivalenta ovdašnjem Ustavnom sudu da se, osim za inozemna putovanja kao što je bilo i najavljeno, covid potvrde koriste i za sve druge sfere života i da se bez nje ne može nigdje.

Bez covid potvrde Francuzi sada neće moći u kafiće, pa čak niti u javni prijevoz. Mislim da je ovo dovoljan dokaz koliko je ovo narušavanje ljudskih prava. Ta odluka koju je donio francuski predsjednik Emmanuel Macron bila je čisto politička.

Poznato je, a i normalno zbog prirode virusa, da se virusa više boje stariji ljudi, a ogromna većina Macronovih glasača su “baby-boomeri” odnosno osobe rođene malo nakon Drugog svjetskog rata. Upravo se zbog toga, kako piše Jutarnji list, na prosvjedima moglo vidjeti ljude od 25 do samo 49 godina. Starijih gotovo uopće nije bilo.

Ako nemaš covid potvrdu, lažiraj je

Sva ova oduzimanja ljudskih prava dovela su do situacije da osobe koje nemaju potvrdu, rade u photoshopu ili drugim programima lažne covid potvrde. Tako smo imali situaciju da je u Splitu podignuta kaznena prijava protiv četvorice navijača koji su na utakmicu Hajduk-Tobol pokušali ući s lažnom covid potvrdom.

To je samo jedan u moru takvih slučajeva. Kako tvrdi vlasnik splitskog kluba Toxic, Domagoj Petričević “trećina covid potvrda i testova je lažirana, a policija ne poduzima apsolutno ništa da bi to spriječila.”

Iz policije, naravno, tvrde da toga nema. Do spomenutog slučaja u Splitu službeno nije zabilježen ni jedan takav slučaj, pa je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, Damir Trut samouvjereno rekao kako “nemaju službeno zabilježeno niti jednu krivotvorenu covid potvrdu te da samim time mogu reći da toga nema.”

Možemo li s covid potvrdama živjeti do kraja života?

Jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika i član Vladinog znanstvenog savjeta, Gordan Lauc u svom je postu nedavno kritizirao covid potvrde kazavši kako su one “ne samo nepotrebne, već i iznimno opasne budući da takve potvrde ljudima kažu da više ne moraju biti oprezni i tako u biti potiču širenje virusa.”

Time je Lauc postao prva utjecajna osoba iz znanstvenog svijeta koja se javno usprotivila ovom načinu segregacije građana. Pandemija koronavirusa treba čim prije biti zaustavljena, ali način na koji ju svijet trenutno pokušava zaustaviti jednostavno nije dobar.

Kad se ljudima nameću zabrane i ograničenja i kad im se govori da nešto moraju ili će im u suprotnom bit uskraćena neka prava, to uvijek izaziva bunt. Kada političari, ali i novinari, narod dijele na cijepljene i necijepljene te ovim potonjima prijete ograničavanjem njihovih prava, to nikako ne može dobro završiti.

Čini se da ne možemo

Zato nije ni čudno da je ministar zdravstva Vili Beroš rekao kako “imamo epidemiju necijepljenih.” S covid potvrdama ne možemo živjet vječno jer postoje ljudi koji su žestoko protiv tog cijepljena i nikad se neće cijepiti. To je njihovo pravo i to treba poštivati.

Covid potvrde će, valjda, uskoro biti ukinute, a oni cijepljeni s dvije ili tri doze će imati jednaka prava kao oni koji nisu uopće cijepljeni. Mi ćemo, konačno, prestati ljude dijeliti na one koji vjeruju cjepivu i onima koji ne vjeruju. Ako ne dijelimo ljude na temelju njihovih vjeroispovijesti, zašto bi onda na ovaj način?

 

 

Komentari