Ćorićevo ministarstvo je pokušalo opravdati kaos s robnim zalihama i potresom. Samo su se još više zakopali

Tom Dubravec / CROPIX

Telegram je jutros objavio članak “Gdje su stambeni kontejneri, šatori i agregati iz državnih robnih zaliha?” koji je prenio i portal Otvoreno. 

Taj članak unio je određenu dozu uznemirenosti u Ministarstvo gospodarstva, što je donekle i normalno jer ga je napisao bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić koji donekle i oznaje političko i operativnu službu tog gospodarstva. Služba za odnose s javnošću zbog toga je poslijepodne odaslala  priopćenje za medije pod nazivom: “Ravnateljstvo za robne zalihe reagira u najkraćem mogućem roku.”

Priopćenje je dakle potvrdilo Fižulićevu konstataciju iz jutrošnjeg članka kako nam ovakve državne zalihe ni ne trebaju ako će i ubuduće građani i tvrtke svojim donacijama i aktivnostima supstituirati državne robne zalihe čija je vrijednost na zadnji dan prošle godine iznosila 537 milijuna kuna.

Prema sadržaju priopćenja proizlazi da Ravnateljstvo za robne zalihe nije ni u stanju ispuniti svoju zadaću i isporučiti sve ono što je potrebno Petrinji, Glini i okolnim selima, a prema njegovom vlastitom izvješću nalazilo se na stanju 31. prosinca 2019.



Na popisu nema šatora i vreća za spavanje

U priopćenju se taksativno navode količine pojedinih roba koje su od 29. do 31. prosinca isporučene na potresom razorena područja, ali to što na tom popisu uopće nema šatora i vreća za spavanje jest upravo skandalozno. Kako je prema Izvješću o stanju i upravljanju robnima zalihama u 2019., koje je Vlada poslala Saboru u listopadu ove godine, na kraju 2019. na zalihama bilo šatora u vrijednosti 32 244 000 kuna, a navedeno je i da je u 2019. kupljeno 12 000 vreća za spavanje u vrijednosti od 4 785 000 kuna, nije jasno zbog čega u Petrinju i Glinu nisu isporučeni ni jedan šator ni jedna vreća za spavanje.

Ta enigma je tim veća jer su slovenske vlasti upravo na zahtjev hrvatskih poslale šatore i vreće za spavanje u svome prvome konvoju, a isto je učinila i Grčka te je u srijedu njihovim avionom među ostalim stiglo 40 šatora i 500 vreća za spavanje. Ako se Ministarstvo gospodarstva već latilo pera i pokušava objasniti da nije ništa zabrljalo bilo bi zgodno da nam objasni zbog čega smo iz Slovenije i Grčke zatražili kao pomoć šatore i vreće za spavanje koje bismo u više nego dovoljnim količinama trebali sami imati na zalihama.

Isporuka 2000 cjelodnevnih obroka nije za pohvalu

Ministarstvo se isto tako pohvalilo kako je u dva dana isporučilo 2000 cjelodnevnih suhih obroka što je prema izvještajima novinara koji obilaze potresom pogođena naselja jako daleko od zadovoljenja potreba i to bez obzira na ogromne količine hrane iz privatnih donacija. Budući da je vrijednost cjelodnevnih suhih obroka i mesnih konzervi u robnim zalihama na zadnji dan prošle godine bila 21 480 000 kuna, a vrijednost ribljih konzervi 10 740 000 kuna isporuka od samo 2000 cjelodnevnih obroka sigurno nije za neku naročitu pohvalu.

Pogotovo kad znamo da su ugostitelji iz cijele Hrvatske pohitali pomoći stradalim i pripremili nešto manje od 12 tisuća porcija toplih obroka u isto toliko vremena.

Medak iz Petrinje: Skuhali smo 12 tisuća porcija hrane i razvozimo ih po selima

Neprimjereni kontejneri dani bolnicama?

I za kraj priča o kontejnerima za stanovanje kojih je u robnima zalihama na kraju prošle godine bilo u ukupnoj vrijednosti od 5,4 milijuna kuna. Ministarstvo navodi kako ukupno raspolaže s 298 stambenih kontejnera od kojih se njih 201 nalazi „ispred zdravstvenih ustanova za pomoć u borbi s koronavirusom“, 76 je angažirano za smještaj stanovništva nakon potresa u Zagrebu i okolici, a 21 je u srijedu i četvrtak isporučen u Petrinju i Glinu.

Kontejner za stanovanje sadrži opremljenu kuhinju, tuš kabinu, WC, i barem 4 kreveta za spavanje te je stvarno van svake logike takav kontejner dati zdravstvenim ustanovama za potrebe trijaže ili testiranje. Ali ako se to i dogodilo, ili je ministarstvo u svojim izvještajima prikazivalo „obične“ kontejnere kao „stambene“, postavlja se pitanje zašto još u travnju nisu nabavljeni novi stambeni kontejneri sukladno obavezi koja proizlazi iz članka 17. Zakona o strateškim robnim zalihama prema kojem se „Robne zalihe održavaju pravodobnim obnavljanjem“.

Priznali su da nemaju pojma što piše u Zakonu

Ministarstvo gospodarstva očito smatra da je „pravodobno obnavljanje“ to što je već u utorak, 22. prosinca 2020. „pokrenuta nabava dodatnih kontejnera za potrebe krize uzrokovane koronavirusom“ te će „41 kontejner iz tog kontigenta (sic, op.a. u priopćenju nedostaje „n“) u narednih deset dana biti isporučen na potresom ugrožena područja“.

Tako je Ministarstvo gospodarstva na kraju svog priopćenja priznalo da nema pojma što piše u članku 17. Zakona o strateškim robnim rezervama te da je propuštanjem pravovremenog obnavljanja zaliha stambenih kontejnera u proljeće ove godine sebe učinilo suodgovornim za kaotično stanje u Petrinji, Glini i okolnim selima. Problem nedostatka kontejnera za stanovanje odnosno neisporučivanje šatora i vreća za spavanje sigurno neće biti ni riješen ni zaboravljen pisanjem ovakvih obranaških priopćenja.

Komentari