Bujas o Vladinoj odluci da odbije ukinuti članstvo u HGK i HOK-u: To smo mogli očekivati. Ovisne su o politici, prvenstveno o stranci na vlasti

Hrvoje Bujas Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Vlada je odbila ukinuti članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori uz objašnjenje da su na ova udruženja prenesene brojne javne ovlasti te da financijsko opterećenje članarine nije preveliko i da nisu povrijeđena prava na slobodu udruživanja. 

Poduzetnici se već godinama bore za ukidanje obveznog članstva, a Udruga Glas poduzetnika pokrenula je i peticiju koju je potpisalo 13 tisuća članova i 15 tisuća poduzetnika kako nam govori predsjednik udruge Hrvoje Bujas.

Poručuje da neće stati, radit će pritisak te će u konačnici HGK i HOK postati dobrovoljne udruge. Ističe da su očekivali ovakvu odluku Vlade. “HGK i HOK su ovisne o politici, prvenstveno o stranci na vlasti, odnosno HDZ-u”.

Napominje da se zalažu za dobrovoljno članstvo, da se smanji broj parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike i obrtnike, “a članstvo u HGK za nas poduzetnike je upravo parafiskalni namet”.



U peticiji se navodi da su poduzetnici, obrtnici i građani prošle godine platili više od 9 milijardi kuna za preko 500 parafiskalnih nameta.

Klub zastupnika Mosta uputio je u saborsku proceduru u listopadu prijedloge za izmjenu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakona o obrtu, kojima bi se ukinulo obvezno članstvo, ali je to Vlada na današnjoj sjednici odbila.

 

Komentari