Brodić za Otvoreno: Pobjeda Trumpa ili Bidena rezultirat će rastu jednog ili drugog vida poslovanja kako na tržištima kapitala, tako i na tržištima energenata

Ivan Brodić/photo-Eli Brodić

Američki predsjednik Donald Trump i demokratski suparnik Joe Biden i dalje su u tijesnoj utrci, a Amerikanci i veći dio svijeta čekaju izborne rezultate iz nekoliko ključnih država, no to nije spriječilo sadašnjeg predsjednika da proglasi svoju pobjedu.

O tome tko ima veće šanse i kako će sami rezultati izbora utjecati na svjetske trendove u slučaju pobjede republikanskog ili demokratskog kandidata razgovarali smo sa urednikom portala Energypress Ivanom Brodićem.

“Mi smo ranije znali da ankete mogu samo pokazati trendove, međutim teško je očekivati da će ankete predvidjeti rezultat s obzirom na to da zapravo svuda u svijetu desno biračko tijelo i konzervativni birači izbjegavaju ankete, odnosno rijetko pristaju na njih tako da bi sve ankete trebalo ponderirati u korist desnice za nekoliko postotaka. Ono što trenutno vidim i na Fox-u i na CNN-u je da i jedni i drugi daju određenu prednost Joe Bidenu s obzirom na prebrojani elektorat. Treba vidjeti što će biti s ovim dopisnim glasovima kojih ove godine ima dosta, od 20 do 30 posto. Je li tome kumovala pandemija ili nešto drugo ostaje za vidjeti. Vidljivo je i u europskim i svjetskim medijima da je vrlo malo objektivnih analiza. U hrvatskim medijima se od sad pojavila jedna ili dvije, uglavnom se navlači na jednu ili drugu stranu. Ja nemam kristalnu kuglu da bi mogao predvidjeti tko će pobijediti”, rekao je Brodić i osvrnuo se na činjenicu da se ovdje bira predsjednik jedne od dvije najmoćnije države u svijetu, a to će, kako kaže, odrediti određena kretanja kako na tržištima kapitala tako i na tržištima i tokovima energenata.

“Tržišta jako osciliraju tijekom današnjeg dana. Zanimljivo je promatrati zelene dionice, koje rastu svaki puta kada se povećaju šanse Joea Bidena, zbog njegove potpore programu Green New Deal, koji predviđa veliku proračunsku potrošnju za obnovljive izvore energije. Ili konvencionalnih dionica, kad god Donald Trump ima veću šansu, jer on je zaštitinik tradicionalne energetike, ugljena, nafte…. Obećao im je niže poreze, izašao iz Pariškog sporazuma, a davao je i izjave kako vjetroelektrane izrokuju rak i ubijaju ptice”, rekao je Brodić.



“Međutim, Trump je proglasio pobjedu što je po meni dosta neodgovorno zato što prebrojavanje nije gotovo, Europske burze su pale. Imamo slučaj presedana s bivšim američkim senatorom Al Goreom, međutim i on je tada pričekao kraj izbornog ciklusa da bi se žalio na eventualnu krađu izbora ili nepravilnosti. Ne možete igrati utakmicu i mijenjati pravila unutar utakmice. Na to su upozorili i neki od najvjernijih republikanaca i analitičara”, smatra Brodić i osvrće se na Trumpovu najavu da će ići na sud zbog, kako kaže, pokušaja krađe izbora.

“On će svakako ići na sud, to je njegovo pravo s obzirom na politički sustav SAD-a. Njemu ide u prilog činjenica da je jedna demokratska članica Vrhovnog suda umrla i on je uspio imenovati jednu sutkinju koja odgovara konzervativnim vrijednostima. Međutim, te vrijednosti se vrte oko nekih vrijednosnih činjenica poput pobačaja, eutanazije i drugih stvari. Čisto sumnjam da bi se odlučio uključiti u prebrojavanje glasova i direktno odlučivanje predsjednika države”, tvrdi Brodić i ističe kako nitko ne govori o tome da pobjeda jednog ili drugog kandidata odgovara rastu jednog ili drugog vida poslovanja.

‘Nitko ne može u nultoj sekundi promijeniti obaveze koje je bivša administracija preuzela’

“Naime pobjeda Bidena zbog njegovih najavljenih poticaja obnovljivim izvorima energije je zapravo značajno podigla dionice koje trguju zelenim energijama. Dok pobjeda Trumpa zapravo čini nešto drugo i daje vjetar u leđa fosilnoj industriji koja je potrebna zbog pada potražnje vezano uz ovu pandemiju. Jučer je Saudi Aramco, najmoćnija kompanija u svijetu prijavila gotovo 50 posto niži promet što pokazuje trendove. I INA je dosta loše poslovala tijekom ove godine zbog pandemije. Tako da će rezultat izbora pokazati određene trendove u slijedećih četiri godine. Samim krajem izbora, ništa se revolucionarno neće dogoditi zbog stvari koje je Trump napravio, a to je zaustavljanje određenih trgovinskih dogovora, transatlantskih sporazuma i ostalo. Nitko ne može u nultoj sekundi promijeniti obaveze koje je bivša administracija preuzela. Jučer je taman prije izbora Trump potpisao odluku da SAD izlazi iz Pariškog klimatskog sporazuma. Da bi se SAD u to vratio, kao što je do odlaska vodila određena procedura, tako i do povratka u eventualnoj pobjedi demokrata, treba poštivati određene procedure. Koliko vidim senat bi zapravo mogao ostati republikanski. Vrhovni sud je svakako republikanski. SAD je ipak ozbiljna demokracija bez obzira na izjave koje se pojavljuju u medijima, pa i od samog predsjednika. Postoje procedure i institucije koje mogu zaustaviti i dovesti u pitanje odluke administracije kojoj je predsjednik na čelu”, rekao je Brodić

‘Iskorištavanje nafte iz nekonvencionalnih izvora je za republikance legitimna industrija, a za demokrate je suspektna’

S obzirom da se Donald Trump u svojim tweetovima osvrnuo na to kako želi zadržati neovisnu naftnu industriju kojoj se Joe Biden protivi, na pitanje postoji li u slučaju Bidenove pobjede mogućnost intervencija na Bliskom Istoku koja je bogata naftom, Brodić odgovara da je Trump sigurno jedan u nizu izolacionističkih kanidata te nije pokrenuo niti jedan rat.

“Uspio je uzdrmati vanjskopolitičke odnose i izmaknuo je SAD iz uloge svjetskog policajca. Problem u cijeloj priči je taj što se u tu ulogu barem u regionalnom smislu uključila Kina, pogotovo na Pacifiku i Subsaharskoj Africi. Na Sjevernoj sferi imamo snažan utjecaj Rusije. Što se tiče naftne industrije, taj tweet je vezan uz iskorištavanje nafte iz nekonvencionalnih izvora što je za republikance legitimna industrija koja dovodi do pojačavanja samodostatnosti u smislu nafte u SAD-u, a za demokrate je suspektna jer onečišćuje okoliš. SAD je od vremena Baracka Obame izvoznik nafte i općenito fosilne energije. Zbog toga su inzistirali na gradnji sustava LNG-a u Europi i zainteresirani su za takav posao tim više što je tehnologija za njegovo obavljanje sve jeftinija. Biden želi isporučiti zelene i obnovljive izvore energije, a njegovi predvodnici ga podržavaju. Iz tog razloga se zalaže za prestanak takvog vida poslovanja i okretanju prema uvozu nafte vjerovatno sa Bliskog Istoka”, istaknuo je Brodić i naveo da je jedan od igrača koji su dali podršku Bidenu jer se zalaže za obnovljive izvore energija na tržištu Elon Musk.

“Što god da se dogodilo sada to će značiti kraj agresivnog pritiskanja na Njemačku za zaustavljanje Sjevernog toka zbog toga što procjenjujem da je to u zadnjih šest mjeseci bila Trumpova predizborna igra”, rekao je Brodić i osvrnuo se na pitanje postoji li mogući utjecaj izbora na odnos država u svijetu prema koronakrizi s obzirom na snažan utjecaj SAD-a na trendove u svijetu, te različitom pristupu toj temi dvaju kandidata.

‘Ostankom Donalda Trumpa u ovoj administraciji stabilizirati će tabor koji se želi boriti protiv takozvane duboke države’

“U vrijeme dok je Donald Trump davao kontradiktorne izjave o borbi protiv koronavirusa i samom postojanju toga virusa i štetnosti postojala je dosta snažna američka javnost koja je govorila suprotno. Jedna od najgledanijih kablovskih televizija CNN, nakon svakog bloka vijesti emitira spot o važnosti nošenja maske. S druge strane SAD je izašao iz svjetske zdravstvene organizacije baš kao što je izašao iz Pariškoga sporazuma. Prijepor je uvijek oko financiranja i utjecaja Kineske komunističke partije na tu organizaciju. Međutim kako god bilo, svijet će nastaviti sa svojom borbom oko koronavirusa. Virus je krenuo iz Wuhana, iz Kine i trenutno još ne znamo je li pobjegao iz laboratorija što je vrlo vjerovatno, ne vjerujem da je namjerno. Ono što je posljedica svega toga je da se svi bore s tim. Jedina ekonomija koja u ovom trenutku raste je kineska ekonomija i može se reći da je Kina u ovom trenutku jedini dobitnik cijele situacije. Ekonomija SAD-a je snažno izletjela 33 posto u prvom kvartalu, a sada već pokazuje znakove padanje jer je Trump odbio isplatiti poticaje u zatvorenim gradovima i državama. Zanimljivo je da se najviše korona slučajeva pojavilo u državama gdje su demokrati. To je zato jer se tamo najviše testira, pa se time najviše i izvješćuje. Cijeli svijet prati događaje na određeni način u SAD-u i tu se prave tabori. Ostankom Donalda Trumpa u ovoj administraciji stabilizirati će se ovaj tabor koji se želi boriti protiv takozvane duboke države, odnosno protiv postojećeg establishmenta. U svim državama postoji neka nit jer ta nit zapravo i čuva državnost, odnosno opstojnost nacije. Naravno, takve strukture imaju i svoju negativnu konotacije i negativne odluke. I Donald Trump se bori protiv tog interesa koji ga je i doveo na vlast. Naravno takva struktura ljudi će se stabilizirati koliko kod bila heterogena. U Europi im puno takvih. Ima i u Hrvatskoj nekih takvih struktura koje su i na prošlim izborima dobile značajan broj glasova. Međutim bez obzira što su dobile drugi mandat, meni se čini da su takve politike bez određene strukture i homogenizirajućeg faktora kratkoga daha”, zaključio je Ivan Brodić.

Komentari