Biootpad čini trećinu otpada i nije smeće

Kako iskoristiti biootpad naučila je u Splitu skupina građana na radionici kućnog i vrtnog kompostiranja. Entuzijasti su na nekada potpuno zapuštenoj, a danas dobrim dijelom uređenoj parceli, ispod prve marjanske Vidilice, ugostili stručnjake Udruge permakultura Dalmacija koji su svoje znanje s tim entuzijastima – besplatno podijelili.

Biootpad čini trećinu otpada i nije smeće. S malo vremena i strpljenja, kompost se može napraviti u običnoj kanti, a ako imate mali vrt – u komposteru od pleta. Polaznici radionice puno su naučili.

– Kako napraviti komposter, pokušati da se biljni otpad skuplja i da se pusti da se prirodno razloži, ponovno vrati u ovu zemlju, oplemeni je, obogati da bude bolja, objašnjava Marica Zeleni.

– Mi smo baš sretni zbog toga što smatramo da je ova parcela mjesto gdje mogu doći i djeca i mladi koji de facto mogu vidjeti kako živi s prirodom, a ne protiv prirode, opisuje Frane Gazina.



Radionica je održana u sklopu projekta Vrtovi znanja – od otpada do bogatog tla koji Udruga provodi s Osnovnom školom Lučac i Udrugom maslinara Kaštela. Projekt financira Grad Split, a cilj je jasan.

– Da razbijemo tu famu da je kompost nešto što smrdi i nemoguće je u stanu odraditi, kaže Vedrana Vučenović, Udruga permakultura Dalmacija.

– Kompostiranje je vrlo lako, pogotovo što tu ako napraviš grešku možeš je ispraviti, rekao je Marko Ban, Udruga permakultura Dalmacija.

Cilj je i povezati ljude, s prirodom i jedne s drugima.

– Svaki kvart bi trebao imati ovakvu parcelicu gdje bi mogli dati sebe. I druženje nam je važno, više ni susjed sa susjedom ne govori, ističe Ena Pinterić.

Govore i druže se zato na parceli ispod Vidilice ljudi iz obližnjeg Varoša i cijeloga Splita. Vatrogasci su im posebni gosti, bez njih bi im sve cvijeće ljeti uvenulo. Svi skupa oplemenjuju mali prostor i uživaju usred grada u zelenom raju.

 

Komentari