Bartulica: Hrvatska se treba bolje pozicionirati i možda tražiti prirodne saveznike, a ne ići lakšim putem i slijediti Francusku i Njemačku

screenshot

Osma obljetnica ulaska Hrvatske u Europsku uniju obilježava se u doba smirivanja pandemije koronavirusa. 

Tog 1. srpnja 2013. godine s ponosom se iščekivao trenutak svečanog ulaska u Uniju, no bilo je i onih koji su time bili nezadovoljni.

Za portal Otvoreno, obljetnicu je komentirao saborski zastupnik Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

“Domovinski pokret smatra da je dobro da je Hrvatska članica Europske unije. Mogli smo bolje ispregovarati ulazak i dobiti još bolje uvjete u nekim područjima nego što smo dobili. No, sad je to stvar prošlosti. Važno je istaknuti da imamo ‘mjesto za stolom’, međutim i kao članica EU vidimo da postoje dvije vizije budućnosti Europe”, rekao je Bartulica.



Pojasnio je da s jedne strane postoje oni koji žele “federalističku EU” s jačim Bruxellesom. “To znači da se prenosi još veći dio nacionalnog suvereniteta na tijela u Bruxellesu. Druga vizija o EU je ona u kojoj bi članice radije zadržale prava odlučivanja na nacionalnoj razini. Mi smo konzervativci i ne sviđa nam se svaka centraliziranost”, istaknuo je saborski zastupnik.

‘Nisu izvučene pouke iz toga što su Britanci godinama govorili’, smatra Bartulica

Dodao je kako je, prema njegovom mišljenju, to velikim dijelom izazvalo Brexit. Naime, pojasnio je, kako činovnici i ostali vodeći ljudi Europe “nisu imali sluha za ono što su Britanci niz godina govorili te stoga nisu izvukli pouke iz toga”.

“To se, prije svega vidi iz primjera Viktora Orbana na koji način se određeni čelnici odnose prema njemu. Jasno ga prozivaju. Nizozemski premijer ističe kako za takvu Mađarsku nema mjesta u EU. To sve zabrinjava jer vidimo da nisu izvukli lekcije iz Brexita. To nije dobro”, naglasio je Bartulica.

Napomenuo je kako Domovinski pokret ima tzv. eurorealistički stav o Hrvatskoj u EU.

“Mi smo za članstvo i mislim da se to treba bolje koristiti, a to puno ovisi o našoj javnoj upravi odnosno koliko je ona u stanju na dobar način koristiti sredstva na raspolaganju. Za sada to nije bilo baš najbolje. Hrvatska se treba bolje pozicionirati i možda tražiti prirodne saveznike, a ne da idemo lakšim putem i slijedimo velike članice poput Francuske i Njemačke”, zaključio je Bartulica.

Komentari