Avdagić: Kinezi nisu postupili odgovorno. Trebali su više zaštititi svoje globalne partnere

Hoće li prestanak financiranja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa dovesit do tenzija između Kine i SAD-a, a posljedično i do sankcija upitali smo geopolitičkog analitičara i sigurnosnog stručnjaka Denisa Avdagića koji je za Otvoreno rekao kako razvoj događaja nije nimalo iznenađujući i o tome se već neko vrijeme priča.

Situacija u Americi prema broju oboljelih, pogotovo na kriznom žarištu nije bila najsjajnija, a nije ni dalje pa je, s jedne strane možda razumljivo da Trump mora u tom pogledu reagirati i tražiti određene žrtve. To je jedna strana medalje, a poznato je da medalja ima dvije strane.

S druge pak strane, smatra Avdagić, činjenica da WHO u trenutku kada je trebala biti najspremniji i najagilniji dio međunarodnog poretka, jer i postoji upravo zbog ovakve situacije koja se dogodila, nije najkvalitetnije odgovorila na te izazove. “Ima mnogo neodgovorenih pitanja na koja će trebati kvalitetnije odgovoriti i pronaći rješenja i objašenjenja u vezi svega toga”, rekao je Avdagić.

WHO je trebala bolje procijeniti situaciju

Podsjetio je na to kako je činjenica da je WHO imala otvoreni dijalog s Kinom i trebali su biti u stanju mnogo bolje procijeniti situaciju, a s pravom se sada upire prstom prema čelnicima WHO zašto neke stvari nisu kvalitetnije odrađene. S druge pak strane, ako se okrene priča na nešto drugo, a to je da u trenutku kada postoji problem, ne mogu se zatvoriti vrata jedinoj međunarodnoj organizaciji koja se bavi tim problemom.



“Mislim da nije najmudrije s bilo koje strane u ovom trenutku otkazivati suradnju ili financije WHO. Iako, oni možda neće osjetiti nedostatak tog novca jer većina proračuna takvih organizacija odlazi na operativne razloge, primjerice dnevnice za putovanja. Suspenzija financiranja u prvom trenutku neće imati veći utjecaj na djelovanje WHO”, istaknuo je Avdagić.

Kina je ‘priča za sebe’

Na upit što misli o tome hoće li biti sankcija prema Kini, Avdagić je rekao kako je to ‘priča za sebe’.

“Jedno je da je Kina još u veljači od svojih partnera, ali i brojnih država diljem svijeta tražila da ne zatvaraju granice. Ako se i uzme u obzir da oni nisu znali u prosincu prošle godine što se događa, u svijetu su morali znati što se događa u veljači u Kini. Nama ostalima u tom trenutku nije moralo biti jasno što se događa. Kinezi su morali više zaštititi svoje globalne partnere”, naglasio je.

“Kada bi se sutra tako nešto dogodilo u našoj zemlji, bilo bi opravdano da se obavijeste susjedne zemlje i WHO o tome što se dogodilo te da se sve zatvori kao i da se zatvore granice prema drugima kako se zaraza ne bi dalje širila. To je odgovorno postupanje i funkcioniranje. Očito je da Kina nije tako postupila”, rekao je Avdagić.

Upitali smo ga kakve to konzekvence na kraju može imati?

“To nam ostaje za jedno drugo doba jer sada imamo prioritete, a to je zaustavljanje širenja zaraze. Nakon toga imat ćemo vremena raspravljati o tome tko je mogao učiniti više, a tko nije učinio dovoljno te tko treba u određenoj mjeri snositi konzekvence”, naglasio je. Ipak, smatra kako bi u ovom trenutku jedan vrlo moralan čin bio da rukovodstvo WHO razmisli tko od njih treba otići. To bi bio čin koji bi izazvao najmanje štete toj organizaciji.

Činjenica je da barem čelnik te organizacije mora sasvim sigurno otići.

“Što se tiče Kine, način na koji ta zemlja sada postupa kao moralna vertikala koja pomaže ostalim zemljama je pomalo ponižavajući prema svijetu, kada znamo što se dogodilo. Njihova isprika ne bi bila loša. Riječ je o novoj zaraznoj bolesti, a vjerojatno ni oni u potpunosti nisu mogli znati kako će to točno izgledati za mjesec dana, ali konzekvence, nažalost, imamo svi, a imat će ih i oni”, zaključio je Avdagić.

Komentari