Analitičar o reakcijama Sarajeva na Janšin navodni non paper: To ne rade ni oni koje se uglavnom smatra remetilačkim faktorom u BiH

hrt

Priča oko navodnog non-papera premijera Slovenije Janeza Janše, kome se pripisuje da se u tom dokumentu zalaže za “dovršetak raspada Jugoslavije” poprima razmjere velike afere.

Slovenski premijer je slanje tog dokumenta predsjedniku Vijeća EU Charlesu Michelu demantirao, dok je iz Michelovog kabineta njegov primitak najprije potvrđen, a zatim demantiran.

Povlače se priče starije od mjesec dana

No, Željko Komšić i Šefik Džaferović neprovjerene su informacije o slanju tog dokumenta iskoristili kao povod za iznošenje detalja s ranijeg sastanka s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom. Pahor je naime priopćio da “postoje neki krugovi u Europskoj uniji koji smatraju da je, kako to oni kažu, potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti zapadni Balkan u Europsku uniju“, te upitao “može li se BiH mirno razići“?

Kabinet predsjednika Pahora je povodom izjava Komšića i Džaferovića potvrdio njihove navode, te ponovio svoju i potporu Slovenije integritetu i suverenitetu BiH, kao i što bržem prijemu svih zemalja regije u EU. Postavlja se, međutim, pitanje zašto su dva člana Predsjedništva BiH odlučila upravo u ovom trenutku ponovno aktualizirati sadržaj razgovora starijeg od mjesec dana? Sam je Pahor, opet, ostao dužan javnosti predočiti o kojim se konkretno “krugovima u EU” radi.



Prijetnje ratom i terorom

Iz najveće bošnjačke stranke SDA otišli su čak toliko daleko da su u svom priopćenju zaprijetili ratom Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, ako uopće netko i pomisli na bilo kakvo rastakanje BiH.

“Političari u Europskoj uniji koji, eventualno, žele zagovarati temu o ‘mirnom razlazu BiH’ i promjeni državnih granica na Zapadnom Balkanu, moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Europi. Zbog toga im je najpametnije da o toj temi uopće ne razgovaraju, niti da pomišljaju da riječi ‘razlaz’ i ‘promjena granica’ uopće spominju kada govore o Bosni i Hercegovini”, pišu iz SDA.

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić za Otvoreno kaže kako se zapravo, nije dogodilo ništa i ništa se neće niti dogoditi.

“Janez Janša je demantirao takvu priču, kao što je i Borut Pahor bio decidiran, i sve skupa je vrlo nepotrebna spekulacija, po kojoj EU, koja je investirala i financijski i diplomatski u kontinuiranu pomoć BiH, ispada protivnik države koja, upravo suprotno, bez potpore Zapada ne bi niti postojala”, kaže naš sugovornik.

‘Realne prijetnje nema’

Dodaje kako smatra da je u najmanju ruku neukusno prijetiti i upozoravati neke (ne)poznate političke faktore u Uniji ratom. “To čak ne rade ni oni koje se uglavnom smatra destabilizirajućim i remetilačkim faktorom u BiH”, naglašava Avdagić.

“Raspad BiH jednostavno nije aktualna tema, takve realne prijetnje nema, i nema je već dugo vremena. S druge strane, korupcija je izuzetan problem države kao i nesređeni odnosi zbog sustavnog ignoriranja presuda Ustavnog suda BiH te Europskog suda u pogledu uskladbe demokratskih prava svih građana ali i prava konstitutivnih naroda”, napominje vanjskopolitički analitičar.

Smatra kako zveckanje oružjem bez potrebe treba biti osuđeno, i to vrlo oštro.

“Jednako kao i pokušaji protupravnih odcjepljenja koje uglavnom gledamo u režiji s istoka, iako i tamo nema previše apetita za BiH dok se vode druge aneksijsko-secesijske “priče”.

Naglašava kako je vrijeme je da se iz EU uputi vrlo jasna kritika i upozorenje.

“Nećemo prihvaćati ničije prijetnje i upozorenja s oružjem. To mora biti crvena linija. Pogotovo kada se radi o zapravo izmišljenoj konstrukciji i dokumentu čije postojanje je jasno demantirano. Ozbiljni međunarodni odnosi se ne vode priopćenjima i reagiranjima na neprovjerene informacije”, rekao nam je Avdagić i za kraj naglasio kako će svi oni koji BiH istinski vole, najprije reagirati na sistemsku korupciju, svakodnevno prisutnu u medijima, na koju se ne povlače ni oštre riječi, a kamoli zvecka s oružjem.

Komentari