Aleksić: Banke imaju pravo ugovoriti u kreditu samo i jedino kamatnu stopu, a kamata mora biti potpuno transparentna

Photo: Marko Prpic/PIXSEL

Na zagrebačkom Županijskom sudu donesena je prva pravomoćna presuda kojom je utvrđena ništetnost takozvane ulazne naknade za obradu kredita, objavila je Udruga Franak. Procijenjeno je da banke duguju potrošačima oko milijardu kuna za nezakonito naplaćene naknade. 

Za portal Otvoreno upitali smo Gorana Aleksića, koordinatora Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak što zapravo znači ta presuda.

“Ta presuda potvrda je onoga što iz Udruge Franak tvrdimo već godinama. Banke imaju pravo ugovoriti u kreditu samo i jedino kamatnu stopu, a onda u sklopu kamate mogu i smiju naplatiti sve troškove i ukalkulirati svoju zaradu. I opet, ta kamata mora biti potpuno transparentna”, rekao je Aleksić.

To znači, pojasnio je, da u fiksnom dijelu mora sadržavati troškove i zaradu, a promjenjivi dio je trošak nabave novca, primjerice NRS koji je uglavnom sastavljen od veličine kamata koje banka plaća štedišama od kojih “uzima” novac za kredite.



Aleksić je napomenuo kako je Sud Europske unije već ranije to isto utvrdio, a sada je na redu Vrhovni sud koji će također morati o tome kad tad odlučivati, čim se takvo pitanje pojavi u obliku revizije na tom sudu.

“Očekujem da će, kao i kod izlaznih naknada, Vrhovni sud presuditi da su i ulazne naknade u skladu s presudama Suda EU nepoštene i zbog toga ništetne. Banke ih ugovaraju i naplaćuju samo zbog toga jer im to Hrvatska narodna banka godinama dopušta. No, takve ugovorne odredbe suprotne su prije svega Zakonu o obveznim odnosima, a zatim i Zakonu o zaštiti potrošača”, zaključio je Aleksić.

Komentari