AKO SI ZA TRANSPARENTNOST DRŽAVE POTPIŠI I TI Udruge Lipa i Glas poduzetnika traže potpunu transparentnost javnih financija

Udruga poreznih obveznika Lipa i Udruga Glas poduzetnika traže potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Pozivamo sve građane da potpišu peticiju kojom se od vlade traži da to provede u djelo.

Konkretno, u zajedničkom priopćenju se traži:

Potpunu transparentnost središnjeg državnog proračuna za: sva ministarstva, sve agencije, državne urede, HZZO, HZMO, ukratko sva tijela javne vlasti koja su financirana iz proračuna. Dostupne javnosti trebaju biti bruto plaće zaposlenih sa svim naknadama, dodacima i bonusima, materijalni troškovi, subvencije i ostali troškovi (uz poštivanje Zakona o zaštiti osobnih podataka).

Potpunu transparentnost proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave (JLRS), na način na koji je to već provedeno u nekim hrvatskim gradovima, kao što su Bjelovar i Sveta Nedelja.



Potpuna transparentnost javnih kompanija, to jest trgovačkih društava kojima su osnivači država ili lokalna samouprava, poput HEP-a, HPB-a, HŽ-a, HAC-a, Zagrebačkog Holdinga, komunalnih poduzeća.

Potpuna transparentnost (na gornji način) svih izvanproračunskih korisnika koji se financiraju od parafiskalnih nameta (HTZ, komora, Hrvatske vode, ZAMP, turističke zajednice, sportske organizacije, itd.).

Objava računa svih udruga i nevladinog sektora koji se financiraju iz državnog proračuna, za dio namjenskih sredstava dobivenih iz proračuna.

Građani peticiju kojom se zahtjeva provedba gornjih mjera, mogu potpisati na linku.

transparentnost.hr/peticija

Transparentnost korisnika javnog novca najbolji je mogući osigurač protiv zlouporabe tih sredstava, i najbolji put prema ponovnoj uspostavi povjerenja građana u javnu vlast i javne servise. To je povjerenje ozbiljno poljuljano svakodnevnim zlouporabama kojima smo nažalost svjedoci. Transparentnost je nulti korak u borbi protiv korupcije, klijentelizma i neefikasnog trošenja javnog novca.

U istraživanju koje je Udruga Glas poduzetnika provela među svojim članovima, inicijativa za potpunom transparentnošću u raspolaganju javnim novcem dobila je potporu 99 posto ispitanika.

Hrvatska je zemlja s velikim javnim sektorom, puno većim od usporedivih zemlja, koja samo na hladni pogon troši 20 posto BDP-a. To je uzrok previsokog poreznog opterećenja građana i poduzeća, sporog rasta i niskog standarda građana.

Transparentnost trošenja javnog novca ključni je korak bez kojeg Hrvatska neće postati zemlja u kojoj želimo živjeti. Zbog toga pozivamo građane da podupru ovaj zahtjev.

Komentari