26 godina od veličanstvene vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’

Prije 26 godina, 4. kolovoza 1995 u pet sati ujutro započela je akcija Hrvatske vojske i policije ‘Oluja’ u kojoj je u 84 sata uspostavljena kontrola hrvatskih vlasti nad područjima Korduna, Banovine, Like i dalmatinskog zaleđa. Do tada su ti dijelovi nepune četiri godine bili pod kontrolom samoproglašene ‘Republike Srpske Krajine’.

‘Oluja’ se provela na bojišnici dugoj 700 kilometara i u 30 pravaca. U Knin se nakon prvog dana borbi u jutarnjim satima 5. kolovoza prva s visova Dinare spustila 7. gardijska brigada ‘Puma’ te potom i 4. splitska gardijska brigada ‘Pauci’. Od tada se taj datum u Hrvatskoj obilježava kao državni praznik – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Treba istaknuti kako su operaciji ‘Oluja’ prethodile vojne operacije Hrvatske vojske na Dinari: Skok 1, Zima, Skok 2 i Ljeto 95. Njihov je cilj bio proboj hrvatskih snaga prema Kninu s visova Dinare.

Nakon ‘Oluje’ i oslobođenja okupiranih dijelova Hrvatske, omogućen je povratak više od 210 tisuća hrvatskih prognanika, a Hrvatska vojska izbila je na granice države, osim na istoku i u Baranji. Operaciju ‘Oluja’ vojno je vodio načelnik Glavnog stožera Zvonimir Červenko dok je zapovjednik bio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.



Svi zapovjednici u akciji Oluja

Ostali zapovjednici Zbornih područja u operaciji su bili generali: u ZP Zagreb Ivan Basarac i Petar Stipetić, u ZP Bjelovar Luka Džanko, u ZP Karlovac Miljenko Crnjac, u ZP Gospić Mirko Norac, u ZP Split Ante Gotovina, u ZP Osijek Đuro Dečak, u ZP Južno bojište Živko Budimir.

Akcijom ‘Oluja’ spriječena je i akcija vojske bosanskih Srba potpomognute postrojbama samoproglašene ‘RSK’ da zauzmu Bihać.

I ove godine će se godišnjica VRO Oluja obilježiti u cijeloj Hrvatskoj, ali Knin ostaje središnja točka proslave Dana pobjede. Iako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović predložio da bi se proslava trebala održati u Glini, ipak se to neće dogoditi.

Nedavno je Tomo Medved, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade rekao kako se od 2016. svake godine financira više od 50 gradova i općina gdje se obilježava obljetnica Oluje, a posebno na području koje je bilo privremeno okupirano.

Naglasio je kako pritom nije zaboravljen ni simbolični čin pobjede Hrvatske vojske nad agresorom, odnosno predaje neprijateljskog korpusa kod Brijona, nedaleko Gline.

Komentari