(VIDEO) Evo što Plenković obećava: Veće plaće, veće mirovine, dječja kartica, manji broj ministarstava…

Ranko Suvar / CROPIX

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavit će u 13 sati program Hrvatske demokratske zajednice za parlamentarne izbore za Hrvatski sabor 2020. godine.

Sigurna Hrvatska – naziv je HDZ-ova izbornog programa raspisanog na na stotinjak stranica, a istaknuto je deset prioriteta.

U programu HDZ-a, među ostalim, obećava se da će se smanjiti broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga. Dodaju i da će stvoriti uvjete za otvaranje 100.000 novih radnih mjesta te da će do kraja mandata prosječna plaća iznositi 7.600 kuna.

“Ova okvirna poruka Sigurna Hrvatska znači sigurna budućnost. Naša je Vlada ostvarila niz pozitivnih rezultata: povećana je prosječna plaća za 1100 kn, povećana je minimalna plaća, povećane su mirovine za 12 %, ostavrili smo niz povoljnih kretanja u ekonomskom pogledu, imali smo proračunski višak, smanjili smo dug, upravljali smo racionalno javnim financija, dobili zeleno svjetlo za ulazak u Schengensko područje. Sve to radili smo u izrazito teškom mandatu”, poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.



“Zadovoljni smo onim što smo ostvarili jer je Hrvatska bolja nego što je bila 2016. godine, a naši građani imaju bolju kvalitetu života”, dodao je.

Prijenos uživo: Predstavljanje Izbornog programa HDZ-a "Sigurna Hrvatska"

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavlja Program Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Hrvatski sabor 2020. godine.Pratite nas i na: www.sigurnahrvatska.hr

Gepostet von HDZ – Hrvatska demokratska zajednica am Dienstag, 9. Juni 2020

“Pokazali smo da policija, zdravstvo, Civilna zaštita, ali i lokalna uprava i samouprava funkcionira. Ovo je najveća kriza u posljednjih nekoliko desetljeća i pokazali smo kako sve navedene institucije dobro rade: Upravo je to naša poruka o sigurnosti. Proveli smo restriktivne mjere, odabrali smo zdravlje naših sugrađana, izašli smo i sa snažnim planom potpore privatnom sektoru”, rekao je te dodao kako je situacija bila bez presedana.

Plenković je komentirao i epidemiju koronavirusa te je naglasio da se Hrvatska izrazito dobro izborila s tom krizom.

“Izabrali smo zdravlje naših sugrađana, pa i na uštrb gospodarskih djelatnosti, ali smo nakon toga izašli s planom pomoći. Postavili smo se odvažno i osigurali smo i ekonomsku i zdravstvenu sigurnost naših sugrađana”, kazao je Plenković.

Program se sastoji od pet glavnih poglavlja: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena i globalna prepoznatljivost.

O socijalnoj sigurnosti

“Želimo povećati minimalnu plaću na 4250 i stvoriti pretpostavke da prosječna plaća bude 7600 kuna. Ideje da stvorimo 100.000 radnih mjesta ima uporište. Plan je povećati mirovine za 10 posto.”

O perspektivnoj budućnosti

“Svaka mlada osoba s poslovnim planom imat će pravo na 130 000 kn potpora. Želimo nastaviti s reformom obrazovanja i osigurati još 80 000 stipendija. U STEM projekt ćemo uložiti 2 milijarde kuna za konkurentnost na europskom tržištu. Osigurat ćemo i besplatan željeznički promet za djecu i školarce. Regulirat ćemo rad nedjeljom. Želimo potaknuti ulaganja u Liku, Kotar. Poticat ćemo izgradnju vrtića, uvest ćemo dječju karticu i pogodnosti obiteljima s djecom.”

O ekonomskoj suverenosti

“Cilj je povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto i povećati udio mladih poljoprivrednika s 13 na 20 posto.

Omogućit ćemo povoljno financiranje u ribarstvu, pomoći izgraditi vie od 20,30 ribarskih luka… Ministar često govori o renesansi na hrvatskoj obali.. S novim Zakonom o gospodarenju otpadom učinit sustav boljim. Povećat ćemo opskrbu vodom, učiniti sustav boljim.

U zdravstvenom turizmu planiramo nova radna mjesta i veća ulaganja.”

O osnaženoj državnosti

“Tu ćemo prije svega raditi na digitalizaciji. Usvojit ćemo novu strategiju za borbu protiv korupcije.

Smanjit ćemo broj ministarstava i osigurati bolji rad Sabora. osigurat ćemo sredstva za obnovu Zagreba. Želimo nastaviti provedbe prometne infrastukture, a psoebno želimo ulagati u željeznički promet.”

Globalna prepoznatljivost

“Naš utjecaj nije bio nikada veći. Nastavit ćemo s ulaganjem u hrvatskog vojnika i policiju. Štiti ćemo prava branitelja i jačati njihov položaj u društvu. Posebno ćemo brinuti o Hrvatima izvan Hrvatske jer su izuzetno važni za napredak Hrvatske.

Jutros tijekom razgovora s Ursulom von der Leyen, činjenica je da je za Hrvatsku idućih 7 godina predviđeno više od 20 milijardi eura, prijedlog koji će uz možda određene pregovore i modifikacije, siguran sam da će taj program biti usvojen, da ćemo imati dvije snažne poluge za budućnost. Za to je potrebna snažna vlada, s našim iskustvom želimo građanima približiti to u idućih par tjedana.”

“Ovi ciljevi su realni i omogućuju kvalitetan život”, rekao je premijer.

Plenković je komentirao i pad rejtinga HDZ-a te korupcijske afere otkrivene u posljednje vrijeme a u koje su upetljane osobe iz HDZ-a.

“Što se tiče rejtinga, 2016.- smo mejsec dana zaostajali 10 posto za SDP-om pa smo uvjerljivo dobili. Sada je situacija bitno drugačija. Očekujem da ove male turbulencije neće smetati HDZ-u da ponovno dobijemo povjerenje. Mi smo privrženi borbi protiv korupcije i osudili smo ove slučajeve afera. Vlada je razriješila one koje je mogla, a oni koji su krivi za to trebaju odgovarati za svoja djela svojim imenom i prezimenom”, rekao je.

“Očekujemo da HDZ bude relativni pobjednik. Očekujem povjerenje hrvatskih birača i jedva čekam sučeljavanja da ljudi vide kome je sigurno dati kormilo Hrvatske i da vide tko je tko”, dodao je.

IZBORNI PROGRAM HDZ-A Obećavaju prosječnu plaću od 7.600 kn, 100.000 novih radnih mjesta, smanjenje poreza…

Komentari