U inozemstvu će se glasovati u 42 države, najviše biračkih mjesta u BiH

Osim u Hrvatskoj, izbori za Hrvatski sabor održat će se u još 42 države diljem svijeta, pet manje u odnosu na predsjedničke izbore u prosincu, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

DIP je, naime, objavio popis država u kojima će u srpnju moći glasovati hrvatski birači, a kojih je pet manje u odnosu na predsjedničke izbore iz prosinca prošle godine. U srpnju se, tako, neće glasovati u Alžiru, Brazilu, Čileu, Indoneziji i JAR-u.

Broj birača iz tih pet država koji su glasovali na proteklim izborima nije velik. Na predsjedničkim ih je ukupno glasovalo 88, na prošlim izborima za Sabor 126.

U Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj moći će se glasovati, najviše biračkim mjesta u BiH

Iako se u javnosti špekuliralo da zbog pandemije koronavirusa neće biti moguće glasovati u Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, to sada nije slučaj.



DIP je objavio popis država i biračkih mjesta, ukupno ih je 112, a najviše ih je, 45, u Bosni i Hercegovini. Sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

Za Njemačku je određeno 11 biračkih mjesta, po dva u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu, te u generalnim konzulatima u Duesseldorfu, Frankfurtu, Muenchenu i Stuttgartu, dok će jedno mjesto biti otvoreno u generalnom konzulatu u Hamburgu.

U Australiji će se moći glasovati na četiri biračka mjesta: u veleposlanstvu u Canberri te u generalnim konzulatima u Sydneyu, Melborneu i Perthu.

Četiri su biračka mjesta predviđena i za SAD, u veleposlanstvu u Washingtonu te u generalnim konzulatima u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu.

Za Italiju su određena tri mjesta: u veleposlanstvu u Rimu te u konzulatima u Trstu i Milanu.

Po dva će biračka mjesta biti na raspolaganju Hrvatima u Srbiji – u Beogradu i Subotici, u Crnoj Gori – u Podgorici i Kotoru, u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj – u Budimpešti i Pečuhu, Švicarskoj – u Bernu i Zuerichu te u Kanadi – u Ottawi i Mississaugi.

Evo kako glasati

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Izbori za 10. saborski saziv u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 5. srpnja, a u inozemstvu u subotu, 4. i nedjelju, 5. srpnja.

U Sabor ćemo birati 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici.

Podsjetimo, ove godine u nekim zemljama glasanje je bilo upitno zbog koronakrize.

DIJASPORI ONEMOGUĆENO GLASANJE! Zekanović ima rješenje i poručuje: Izbori nisu regularni, ovo je skandalozno

Komentari