Tri stranke podržat će reforme hrvatskog komorskog sustava: Evo tko se zalaže za ukidanje obveznog članstva u komorama

Građanska inicijativa Psihološko proljeće je 8. lipnja 2020. g. od političkih stranka i koalicija zatražila očitovanje o tome hoće li provesti nužne reforme hrvatskog komorskog sustava u sljedećem mandatu Sabora i Vlade, ukoliko budu dio zakonodavne i izvršne vlasti.

Zahtjev za očitovanjem objavljen je i na njihovoj web stranici, te su tražili odgovor na dva pitanja:

Obvezujete li se žurno donijeti Zakon o komorama, kojim će se na jedinstven i za sve komore obvezujući način regulirati osnivanje i financiranje komora, način obavljanja javnih ovlasti koje su komorama povjerene, način demokratskog izbora dužnosnika i način zakonitog, demokratskog i transparentnog rada i donošenja odluka od strane tijela i dužnosnika komora, demokratska prava i dužnosti članova prema komorama i njihovim tijelima i dužnosnicima, te tijela, ovlasti i način provođenja nadzora nad zakonitošću rada i odluka tijela i dužnosnika komora, te odgovornost dužnosnika i tijela komora za nezakoniti i nepravilni rad?

Obvezujete li se žurno provesti izmjene postojećih zakona kojima je reguliran rad komora na način da se ukine obvezno članstvo u komorama ili da se barem dopusti, uz zakonom propisane uvjete, slobodno osnivanje i konkurencija više komora unutar jedne djelatnosti?



Očitovanje od tri političke opcije

Očitovanje o provođenju nužnih reformi hrvatskog komorskog sustava dostavile su tri političke opcije: koalicija “Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i FOKUS”, “MOST nezavisnih lista” i “Domovinski pokret”.

Hrast, 365 RIS, Blok za Hrvatsku, Demokrati, Glas, HDZ, HDS, HNS, HSS, HSLS, HSU, HDSSB, IDS, SDP, Reformisti, Neovisni za Hrvatsku, Nezavisna lista mladih, Nova politika, Promijenimo Hrvatsku, Možemo, Start za Hrvatsku, Suverenisti i Snaga se nisu očitovali, piše Psihološko proljeće.

MOST

‘Pozitivno se očitujemo na oba pitanja i obvezujemo se pripremiti i predložiti na donošenje Hrvatskom saboru sve potrebne zakone i zakonske izmjene’

Most nezavisnih lista podržava Inicijativu Psihološko proljeće u pravednoj borbi za reformu hrvatskog komorskog sustava. S velikom pozornošću pratimo Vaše aktivnosti i konkretne prijedloge koji su usmjereni ka ukidanju monopolske pozicije komora i obveznosti članstva u istima po nedemokratičnim i netransparentnim uvjetima. Stoga se pozitivno očitujemo na oba Vaša pitanja te se obvezujemo u ozračju dijaloga zajedno s Vama pripremiti i predložiti Hrvatskom saboru na donošenje sve potrebne zakone i zakonske izmjene kojima će se regulirati predložene inicijative.

S poštovanjem,
Most nezavisnih lista

Davor Huić, u ime koalicije Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i FOKUS

‘Suglasni smo, neki od naših članova već godinama zagovaraju ukidanje obveznog članstva i liberalizaciju cijelog komorskog sustava’

Koalicija Stranka s Imenom i Prezimenom-Pametno-FOKUS je suglasna s Vašim upitom. Neki od naših članova već godinama zagovaraju ukidanje obaveznog članstva u komorama za sve industrije koje su podložne tom zakonu, za liberalizaciju cijelog komorskog sustava te izmjene zakona koji reguliraju komore kako bi dopustili profesionalcima slobodan izbor kod biranja tko će ih promovirati, reprezentirati te zagovarati njihova prava i interese.

Srdačan pozdrav,
Davor Huić, nezavisni kandidat Koalicije Stranka s Imenom i Prezimenom-Pametno-FOKUS u VI izbornoj jedinici

Domovinski pokret

‘U cijelosti smo suglasni sa zahtjevima sadržanim u dopisu, poduprijet ćemo ih kao nova snaga u Hrvatskom saboru’

Temeljem Vašeg upita od 08. lipnja 2020. godine, a u svezi zakonske regulacije komorskog djelovanja u RH, ovim putem želimo Vas izvijestiti kako je Domovinski pokret u cijelosti suglasan sa Vašim zahtjevima. Nemali broj članova naših stručnih odbora sa velikim je zanimanjem pratio nedavnu inicijativu Psihološkog proljeća za što transparentnije financijsko djelovanje komora u Hrvatskoj, te pravičnu regulativu primanja komorskih dužnosnika sukladno općem ekonomskom stanju u državi. Stoga Vam ovim putem poručujemo kako će Domovinski pokret kao nova snaga u Hrvatskom saboru poduprijeti zahtjeve sadržane u Vašem dopisu.

S poštovanjem,
Domovinski pokret

Ovim putem zahvaljujemo navedenim strankama i koalicijama na očitovanju, u nadi da će se zaista zalagati za provođenje nužnih reformi komorskog sustava, u skladu s ovim očitovanjima.

Komentari