TRI SDP-OVCA ODBILA KANDIDATURU Obersnel ostaje: Svako mjesto na listi je dobro

Marko Todorov / CROPIX

Glavni odbor SDP-a usvojio je jučer liste za parlamentarne izbore, koje će DIP-u biti predane u ponedjeljak popodne – u svim jedinicama nositelji su oni koji su već ranije bili izabrani kao koordinatori, što znači redom u 10. jedinica Davor Bernardić, Rajko Ostojić, Željko Kolar, Sabina Glasovac (umjesto Domagoja Hajdukovića), Fred Matić, Davorko Vidović, Zlatko Komadina, Erik Fabijanić, Franko Vidović i Arsen Bauk.

No, nakon sjednice, mnogi su komentirali da se dogodila “resslerizacija” liste SDP-a, odnosno da bi se na izborima Bernardiću mogao dogoditi sindrom Andreja Plenkovića s euroizbora, da lista s puno slabih, nepoznatnih imena, na kraju stranku košta izbornog poraza.

Nepoznati i kapitalci

Najbolji primjer za to su dvije jedinice koje obuhvaćaju riječki prsten, Gorski kotar, te riječko-istarska jedinica, dakle 7. i 8. jedinica, gdje se pojavljuje niz imena koja su ili javnosti nedovoljno poznata, ili je pak gužva toliko velika da su kapitalci ostali na samom kraju liste i moraju se boriti za preferencijalne glasove. Tako su na listi u 7. jedinici nakon Komadine, iz redova SDP-a načelnica Viškova Sanja Udović, te potom nekadašnji tajnik stranke Zvane Brumnić, a slijede nepoznata imena – Irena Šimunić iz Ozlja, Ivan Vuković iz Karlovca, Sunčana Kunac iz Zagreba, Toni Štimac iz Lokava, dok je potpredsjednik kluba zastupnika Saša Đujić tek na 12. mjestu.

U 8. jedinici, gdje su u Restart savezu i IDS s četiri mjesta, PGS s jednim, te HSU, nakon Erika Fabijanića iz redova SDP-a slijedi Mirela Ahmetović iz Omišlja, potom Sanja Radolović iz Pule, pa Eni Šebalj iz Matulja, a tek onda su na 10. mjestu Željko Jovanović, na 13. mjestu riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i Peđa Grbin na 14. To znači da se Obersnel i Grbin moraju boriti za preferencijalne glasove, dok je Jovanović rubni 10., jer je to broj mandata koji Restart koalicija očekuje u 8. jedinici. Riječki SDP izrazito je loše zastupljen mada je stup SDP-a u Hrvatskoj – samo je Fabijanić visoko rangiran kao Riječanin i nositelj liste.



Svako je mjesto dobro

Vojko Obersnel odgovorio je na pitanje je li zadovoljan ovakvim rasporedom, hoće li ostati na listi i što očekuje.

“Listu je predložio predsjednik Bernardić, a prihvatio Glavni odbor sukladno statutu pa nemam što komentirati. Naravno da ostajem na listi, jer svako mjesto na listi je dobro mjesto. Vjerujem da mogu doprinijeti uspjehu liste i s 13. mjesta, iako mislim da je SDP Rijeke nepravedno zanemaren brojem kandidata na listi. Vjerujem u sigurnih 10 mandata, a uz dodatni trud u kampanji i malo sreće možemo osvojitii i 11 mandata.”

Željko Jovanović je nakon sjednice rekao: “Nakon što smo predstavili naš program, građani Hrvatske vide i ljude koji će taj program provesti, i osigurati novi početak za bolju Hrvatsku. Naravno da ćemo pobijediti, i u sportskom duhu, kad je riječ o mom 10. mjestu, broj 10 je uvijek najvažniji igrač u svakom nogometnom timu”.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da želi bolju, moderniju i pravedniju Hrvatsku.

“Samo zajedno možemo uspjeti kao što smo uspjeli na europskim i predsjedničkim izborima. Tako će biti i na ovim izborima. Budite uvjereni da će SDP zajedno sa svojim koalicijskim partnerima imati dovoljan broj mandata za sastavljanje čvrste i stabilne Vlade. Danas sam siguran u pobjedu više nego ikad”, poručio je.

Nakon sjednice Zlatko Komadina poručio je da i novi ljudi moraju dobiti šansu.

“Ono što je važno je da nam je zapisana treća pobjeda SDP-a jer smo jači od HDZ-a, to je evidentno. Njih hvata panika, a mi jačamo i okupljamo”, izjavio je Komadina novinarima.

Rajko Ostojić odbacio je tumačenja da su na ulazna mjesta stavili gomilu nepoznatih ljudi, a na neprolazna one koji su bili protiv Bernardića.

“Svi naši nositelji su poznata lica, a liste su kombinacija iskusnih, stručnih i mladih ljudi”, kazao je Ostojić.

Ostojić, Krstičević i Šupe odbili kandidaturu

Bernardićeve liste izazvale su i nezadovoljstva: Ranko Ostojić, Mišo Krstičević i Joško Šupe odbili su mjesto na listi na samoj sjednici Glavnog odbora. Ostojić je trebao biti deveti u 9. jedinici, kao i Krstičević u 10., dok je predsjednik županijskog SDP-a Šibensko-kninske županije Šupe trebao biti tek 11. u devetoj jedinici. Svi su oni na sjednici rekli da Bernardić s njima uopće nije razgovarao, nisu znali gdje će završiti, a ovakav scenarij nije im bio prihvatljiv.

“Ja sam odan stranci u kojoj sam 30 godina, i bez problema sam mogao “preferencijom” ući, ali neću dati “legitimitet” listi na kojoj ima i osoba pravomoćno osuđenih za klevetanje članica stranke! Bolje ne biti na listi, nego izgubiti “obraz”!, rekao je Ostojić za N1.

Joško Šupe je za ŠibenikIN komentirao svoje odustajanje od kandidature u 9. izbornoj jedinici.

“Nisam odbio radi pozicije na listi, nego zato jer se oni koji su me molili da se kandidiram, nisu držali dogovora”, izjavio je Šupe pojasnivši da ga nije zanimalo mjesto na listi nego redoslijed.

No, bilo je i zadovoljnih: tako je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras šesti je u prvoj jedinici, Mirela Holy je sedma, a 14. je bivši predsjednik Ivo Josipović, piše Novi list.

Komentari