Tomislav Stipić o rezultatima HRejtinga: Očekujem totalni rat između Škore i HDZ-a jer Škoro može samo iz tog bazena povući još neke dodatne glasove

Izašli su novi rezultati istraživanja HRejtinga za petu, šestu i sedmu izbornu jedinicu koje je za HRT provela agencija Promocija plus od 14. do 22. lipnja na uzorku od 6.000 ispitanika. 

Anketa HRejtinga za navedene izborne jedinice stavlja HDZ u prednost sa 16 mandata, dok drugo i treće mjesto pripadaju Restart koaliciji s 13 mandata i Domovinskom pokretu koji bi prema navedenoj anketi dobio 7 mandata. Ovakve rezultate za portal Otvoreno komentira politički analitičar Tomislav Stipić.

“Problem s ovom anketom je u tome što je rađena prije nove buktinje koronavirusa. Prema tome, teško je predvidjeti kako će se percepcija birača odraziti na HDZ s obzirom na to da je zadnjih dana postalo do kraja izvjesno kako je Stožer izašao iz ormara i postao aktivni sudionik u HDZ-ovoj kampanji”, Kaže Stipić.

Stipić smatra kako HDZ ne uspijeva personalizirati Plenkovića i predstaviti ga kao velikog lidera, pa je onda i ovakav SDP ispred HDZ-a po preferencijama birača, kako sugeriraju ankete.



“Ako gledamo same rezultate anketa, vidljiv je pad i HDZ-a i SDP-a u odnosu na izbore 2016. godine, s tim da je pad HDZ-a puno veći. S obzirom na to da iz HDZ-a uporno nastoje personalizirati kampanju i Andreja Plenkovića predstaviti kao velikog lidera, nasuprot nekompetentnom Bernardiću, upadaju u klopku jer ankete pokazuju da je i takav Bernardić ispred Plenkovića što se tiče preferencija birača. To dovoljno govori o percepciji HDZ-a”, govori Stipić i dodaje.

“Za SDP je problematično to što nemaju jaču podršku u Slavoniji, a vidjet će se i u Dalmaciji, tu će im sigurno nedostajati 3, 4 mandata koji bi im dobro došli ako budu relativni pobjednici, a po svemu sudeći hoće”, tvrdi Stipić.

Za Miroslava Škoru i Domovinski pokret Stipić kaže kako očekuje veliki sukob s HDZ-om kojemu bi pokušao preoteti HDZ-u dodatne glasove, ali Stipić misli kako mu to neće poći za rukom.

“Škoro nije nastavio rasti što je sigurno utjecaj njegovih nepromišljenih izjava oko pobačaja i kasnijim prijetnjama da će oni koji dižu prste dobiti po prstima. Stoga očekujem totalni rat s HDZ-om jer Škoro može samo iz tog bazena povući još neke dodatne glasove što mu po mom mišljenju ipak neće poći za rukom”, smatra Stipić.

“U nastavku kampanje možemo očekivati zaoštravanje u smjeru ideoloških pitanja jer je upravo to ono što će HDZ potencirati ne bi li vratio sinove razmetne u svoju košaru. Ritam im je već počeo davati riječki gradonačelnik Obersnel koji je opet progovorio o 45-toj o čemu jedino i zna pričati, što dokazuje katastrofalno stanje u Rijeci kojom upravlja već 20 godina. Ne bude li velikih potresa zbog koronakrize, potpuno je izvjesno kako će sastavljanje Vlade biti u rangu gradnje Kule babilonske, svi znamo kako je to završilo”, rekao je Stipić.

Stipić vjeruje kako će Milanović dati mandat za sastavljanje vlade relativnom pobjedniku, a kako je već napomenuo, to bi mogla biti Restart koalicija.

“Po držanju predsjednika Milanovića, očekujem da će on mandat za sastavljanje Vlade dati relativnom pobjedniku, što će po anketama biti Restart koalicija, jer po Ustavu mandatar ima 60 dana da sastavi Vladu. To bi mogao napraviti iz razloga da se onemogući trgovina i možebitni novi žetončići, a znamo da je tu HDZ puno veći maher od SDP-a”, zaključuje Tomislav Stipić.

Komentari